Wykonanie
Ten kulebiak to popisowa potrawa mojego
męża - on jest "kreatorem smaku" :) , a ja siekam, kroję itp.W Polsce kulebiak zwykle zawiera
kapustę. Przedstawiamy przepis z wykorzystaniem
ziemniaków i
kurczaka. Jest to fantastyczne danie - dość kaloryczne, ale warto je przygotować i spróbować:) Jest też bardzo sycące - podana ilość składników wystarcza na przygotowanie kulebiaka w formie do tarty o średnicy 30 cm. Wystarcza na obiad dla 4 dorosłych osób. Po podgrzaniu świetnie smakuje również następnego dnia.

Składniki na farsz:
ziemniaki - 1 kg,
filet z piersi kurczaka - 600g,
cebula - 1 mała,
czosnek - 3 ząbki,
piwo jasne - 70 ml,
majonez - 5 czubatych łyżek,
śmietana - 18%, 4 czubate łyżki,
zioła prowansalskie - 1,5 dużej łyżki,
przyprawa do ziemniaków - 1,5 łyżeczki
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
przyprawa do kebabu - 2 łyżeczki,
papryka słodka w proszku - 1,5 łyżeczki,
olej,

Składniki na ciasto:
mąka pszenna - 400 g,
sól - 1 płaska łyżeczka,wrząca
woda - około 1/2 szklanki,
olej - 1 łyżka,Potrzebujemy również:tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta,Jak zrobić:Przygotowujemy duży i szeroki garnek lub dużą patelnie, będziemy potrzebować przykrywki. My zwykle używamy dużej patelni. Obieramy
ziemniaki i kroimy je w kostkę (mniej więcej 0,5cm na 0,5 cm), w kostkę kroimy również
filet z piersi kurczaka. W drobniutką kostkę kroimy
cebulę. Na patelnię nalewamy 2 łyżki
oleju i podsmażamy pokrojoną
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli na patelnie wkładamy
kurczaka i dokładamy
przyprawy: połowę
przyprawy do kurczaka i 1/3
ziół prowansalskich. - mieszamy i chwilę podsmażamy. Gdy
kurczak delikatnie się podsmaży wyłączmy kuchenkę i dodajemy pokrojone
ziemniaki.W kubku mieszamy
śmietanę i
majonez i dodajemy do tego: połowę wszystkich przypraw, które nam zostały. Druga połowę wsypujemy na patelnię, na
ziemniaki. Do kubka ze
śmietaną i
majonezem wciskamy 1 ząbek
czosnku. Pozostałe 2 ząbki wciskamy na patelnię do
kurczaka i
ziemniaków.Ponownie włączamy kuchenkę, patelnię stawiamy na palnik. Wszystkie składniki w garnku dokładnie mieszamy, dodajemy do nich połowę sosu z kubka, ponownie mieszamy i smażymy/dusimy. Gdy potrawa zacznie pyrkać dolewamy
piwo. Mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Pod przykryciem dusimy całość około 10 minut czasem mieszając, aby całość się nie przypaliła. Zdejmujmy przykrywkę i dusimy kolejne 10-15 minut - to również czas na odparowanie
piwa. Potrawę dusimy do momentu, aż
ziemniaki będą już miękkie, ale jednocześnie chrupiące - nie będą się rozpadać. Polecam próbowanie, które przychodzi bez trudu bo wszystko cudnie pachnie.Wyłączamy gaz i oceniamy ilość tłuszczu, który wytrącił się z
majonezu, jeśli jest zbyt dużo - cześć odlewamy. Patelnie zdejmujemy z palnika, żeby całość przestygła przed dodaniem drugiej części sosu i wyłożeniem na ciasto.W tym czasie przygotowujemy ciasto.Do dużej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól i całość zalewamy wrzącą
wodą, mieszamy łyżką. Gdy przestygnie na tyle, że możemy bezpiecznie (bez oparzeń) dotykać
mąki, wówczas szybko zagniatamy ciasto, na koniec dodając łyżkę
oleju. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je dość cienko na okrągłe placki o średnicy trochę większej niż średnica formy.Formę do tarty smarujemy tłuszczem i dość grubo wysypujemy
bułką tartą, na to układamy jeden placek - krawędzie muszą wystawać poza formę. Do garnka z farszem dodajemy resztę sosu, który został w kubku i mieszamy. Całość przekładamy do formy i rozprowadzamy. Formę przykrywamy drugim płatem ciasta. Dwa płaty sklejamy ze sobą, tak, aby nie było żadnych otworów. Jak zwykle zaplatam tak, jak przy klasycznych pierogach. Całość smarujemy rozbełtanym
jajkiem, możemy posypać
ziołami prowansalskimi.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. Warto piec z termoobiegiem - wówczas ciasto będzie równo upieczone. Pieczemy około 30 minut - aż ciasto będzie złociste.Smacznego:):)ps. zwykle nie używam gotowych mieszanek przypraw, w tej potrawie zdają egzamin znakomicie.




