Wykonanie
Jako, że w mojej rodzinie niezwykłym powodzeniem cieszą się wszelkiego rodzaju pierogi, pierożki, wielkie pierogi to często szukam różnych przepisów na tego typu potrawy. Czytając na FB grupę Zdrowo Podjeść trafiłam na opis kakorów. Nigdy nie słyszałam o tej potrawie, zatem rozpoczęłam poszukiwania.Zatem, kakory to danie litewskie , często występujące również na Suwalszczyźnie - po nazwą
soczewiaki.Składniki:Ciasto:
ziemniaki - ok 1 kg,
mąka - ok 2 szklanek,
drożdże - 5 dag,
cukier - 3 łyżeczki,
jogurt naturalny - pół małego kubeczka,
sól do posolenia
ziemniaków,
olej - 2 łyżki,
jajko - 1 sztuka,
sezam - 2 łyżeczkiFarsz:Zwykle farsz do kakorów jest z
soczewicy, ja tym razem przygotowałam z pęczaku,
boczku i
cebuli.pęczak - około 1 szklanka,
boczek - 200 g, najlepiej w cienkich plastrach,
cebula - 1 dość dużaDodatki:
sos czosnkowy,sos
koperkowy.Jak zrobić:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Studzimy. Gotujemy pęczak, najlepiej na sypko, Ja najpierw płuczę dokładnie pęczak kilka
razy, wsypuje go do garnka i zalewam
wodą około 1 cm nad powierzchnię
kaszy. Szybko doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję aż pęczak wchłonie całą
wodę. Czasem zdarza się, że mimo wchłonięcia
wody jest jeszcze twardy, wówczas zostawiam go na kilka minut pod przykryciem i "dochodzi". Po ugotowaniu studzimy.
Boczek kroimy w kostkę,
cebulę również - smażymy na patelni, tak aby były chrupiące. Mieszamy z
kaszą i nasz farsz jest gotowy.Nastawiamy zaczyn:
drożdże,
cukier i
jogurt mieszamy i odstawiamy na ok 5 minut w ciepłe miejsce - do czasu aż
drożdże zaczną się pienić.Wystudzone
ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zaczyn, wsypujemy partiami
mąkę i wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy
mąkę - ciasto musi być dość gęste, i tak lepi się do rąk, dodajemy
olej, ponownie krótko wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok 30 minut).Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na kawałki, mocno podsypujemy stolnicę
mąką i wałkujemy ciasto na dość grube placki (ok 0,5cm). Wycinamy dość duże kółka, na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nasze kakory, każdego z nich smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy np
sezamem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż do zrumienienia kakorów.Ja podaję z zimnymi sosami np
koperkowym lub
czosnkowym na bazie
jogurtu.Smacznego!Ps. Mąż twierdzi, że ciasto "
dziwne" , ale dobre :)