ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym

Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-)
Składniki biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek oleju
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki krem:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka
1 litr wody
1 szkl. cukru
sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-))
250 g margaryny np. Kasia
Dodatkowo:
500 ml śmietany 36%
śmietanfix (opcjonalnie)
2 łyżki cukru pudru
1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania)
Wykonanie:
Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).
Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać margarynę i sok z 3 cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony biszkopt.
Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu (Śmietana będzie sztywniejsza - jak ktoś nie lubi to nie trzeba dodawać). Jak krem budyniowy będzie już zastygnięty wykładamy na niego bitą śmietanę. Całość posypujemy czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-kremem-budyniowo-cytrynowym.html