ßßß
Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-)Składniki biszkopt:5 jaj3/4 szkl. cukru5 łyżek oleju1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki krem:2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka1 litr wody1 szkl. cukrusok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-))250 g margaryny np. KasiaDodatkowo:500 ml śmietany 36%śmietanfix (opcjonalnie)2 łyżki cukru pudru1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania)Wykonanie:Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać margarynę i sok z 3 cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony biszkopt.Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu (Śmietana będzie sztywniejsza - jak ktoś nie lubi to nie trzeba dodawać). Jak krem budyniowy będzie już zastygnięty wykładamy na niego bitą śmietanę. Całość posypujemy czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.Smacznego