Wykonanie

Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-)Składniki
biszkopt:5 jaj3/4 szkl.
cukru5 łyżek
oleju1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki krem:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe na 3/4
mleka1 litr
wody1 szkl.
cukrusok z 3
cytryn (jeżeli
cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być
cytrynowy:-))250 g
margaryny np.
KasiaDodatkowo:500 ml
śmietany 36%śmietanfix (opcjonalnie)2 łyżki
cukru pudru1/2 - 1 tabliczki
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej według uznania)Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka - oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu
cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo
żółtka i
olej. Do
mąki dodać masę z
białek i
żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l
wody, dodać
cukier i całość zagotować.
Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać
margarynę i sok z 3
cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony
biszkopt.
Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem
cukru pudru i śmietanfixu (
Śmietana będzie sztywniejsza - jak ktoś nie lubi to nie trzeba dodawać). Jak krem budyniowy będzie już zastygnięty wykładamy na niego
bitą śmietanę. Całość posypujemy
czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.Smacznego
