ßßß
Idealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-)Składniki biszkopt:5 jaj3/4 szkl. cukru5 łyżek oleju1 szkl. mąki (bez 2 łyżek)2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa:1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów)2 galaretki bananowe lub cytrynowe1 cukier waniliowy 16 g1 łyżka soku z cytryny500 ml śmietany 36%2 łyżki cukru pudruczekolada do posypania ciastaWykonanie:Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).Banany ugniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę na gładką masę i skrapiamy sokiem z cytryny. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku wraz z cukrem waniliowym. Do tężejącej galaretki dodajemy banany i całość wylewamy na ostudzony biszkopt.Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Po czym wykładamy na stęgniętą masę bananową. Całość posypujemy startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi.Smacznego