ßßß
SKŁADNIKI:300 g dyni350 g ryżu arborio lub innego do risotto (np. Uncle Ben's Risotto)1 pierś z kurczaka1 opakowanie sera mozzarella (kulki)100 g parmezanu (lub żółtego sera)2 cebule1 ząbek czosnku1 liść laurowy5 ziaren ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuszczypta pieprzu i soli1 litr bulionu100 ml śmietany (najlepiej 22%)250 ml białego winaolej do smażenia20 g pestek z dyniWYKONANIE:Danie jednogarnkowe - czas, start!Cebulkę i kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się ładnie zarumienią. Wtedy wsypujemy ryż i smażymy do momentu, gdy zrobi się przezroczysty. Wszystko zalewamy winem i czekamy aż odparuje. Często mieszamy, żeby nie przywarło nam do garnka. Gdy wino odparuje dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy wszystko bulionem. Na początek wlewamy 700 ml bulionu, resztę w miarę potrzeby. Gotujemy na małym ogniu aż ryż będzie miękki, a pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i parmezan (albo żółty ser). Przyprawiamy pieprzem i solą, jeśli bulion nie był zbyt wyrazisty.Przed podaniem musimy jeszcze dodać ser mozzarella i posiekany rozmaryn.Konsystencja risotto powinna być półpłynna i kremowa.My podałyśmy danie przyozdobione kawałkami pieczonej dyni i posypane pestkami z dyni.









Smacznego!