Wykonanie
Risotto w naszej kuchni powstawało po raz pierwszy. Nutka niepewności szybko zniknęła, kiedy składniki zaczęły przenikać się, a w kuchni zaczęło pachnieć Włochami:) Jak się okazało risotto to nic trudnego, a to z dodatkiem dyni zwłaszcza! Więc do roboty!
SKŁADNIKI:300 g dyni350 g
ryżu arborio lub innego do risotto (np. Uncle Ben's Risotto)1
pierś z kurczaka1 opakowanie
sera mozzarella (kulki)100 g
parmezanu (lub
żółtego sera)2
cebule1 ząbek
czosnku1
liść laurowy5 ziaren
ziela angielskiego1 gałązka
rozmarynuszczypta
pieprzu i
soli1 litr
bulionu100 ml
śmietany (najlepiej 22%)250 ml
białego winaolej do smażenia20 g pestek z dyniWYKONANIE:Danie jednogarnkowe - czas, start!
Cebulkę i
kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym
oleju, aż się ładnie zarumienią. Wtedy wsypujemy
ryż i smażymy do momentu, gdy
zrobi się przezroczysty. Wszystko zalewamy
winem i czekamy aż odparuje. Często mieszamy, żeby nie przywarło nam do garnka. Gdy
wino odparuje dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
dynię pokrojoną w kostkę i zalewamy wszystko
bulionem. Na początek wlewamy 700 ml
bulionu, resztę w miarę potrzeby. Gotujemy na małym ogniu aż
ryż będzie miękki, a pod koniec gotowania dodajemy
śmietanę i
parmezan (albo
żółty ser). Przyprawiamy
pieprzem i
solą, jeśli
bulion nie był zbyt wyrazisty.Przed podaniem musimy jeszcze dodać
ser mozzarella i posiekany
rozmaryn.Konsystencja risotto powinna być półpłynna i kremowa.My podałyśmy danie przyozdobione kawałkami pieczonej dyni i posypane
pestkami z dyni.
Smacznego!