ßßß

6 pomidorów2 papryki czerwone1 papryczka chilli2 cebule2 ząbki czosnku1 pęczek pietruszki2 kostki rosołowe600 ml wodyolej do smażeniasól,pieprz1 chleb żytni z ziarnami zbóżoliwa z oliwekWYKONANIE:Pomidory nakrajamy z góry i sparzamy wrzątkiem, żeby łatwiej zdjąć skórkę. Usuwamy gniazdka nasienne i kroimy wszystkie pomidory w kostkę. Na patelni przysmażamy posiekaną cebulę z odrobina oleju, a gdy zacznie się rumienić dodajemy do niej pomidory. Można też wszystko robić w garnku, wtedy wasz chłodnik będzie daniem jednogarnkowym ;) Paprykę czerwoną i chilli kroimy w kostkę i wrzucamy do pomidorów. Uważajcie z papryczką chilli, trzeba po niej dokładnie umyć ręce! A! i zostawiamy trochę czerwonej papryki do dekoracji.Gdy papryka już zmięknie dolewamy 600 ml wody i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy wszystko ok. 20 min, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nie przesadzajmy, ale z pewnością zimna zupa będzie miała bardziej łagodny smak niż gorąca. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekaną pietruszkę, ok. pół pęczku.Po zdjęciu z ognia blendujemy zupę na gładki krem, ewentualnie doprawiamy i zostawiamy do ostygnięcia.Później wstawiamy ją do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Grzanki przygotowujemy w piekarniku.Chleb kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy 20 min.Po ostygnięciu zamykamy w szczelnej puszce lub pudełku.Przed podaniem chłodnik dekorujemy papryką pokrojoną w kosteczkę, posiekaną pietruszką i grzankami.Dla chętnych proponujemy jeszcze kleks z jogurtu typu greckiego. Łagodzi smak papryczki chilli.




Idealnie smakuje z winem;)