Wykonanie
Dajmy się wykazać innym.
Dziś z dumą prezentujemy 2 dania - chińszczyznę i
sałatkę makaronową z
brokułem.
Co jakiś czas będziemy organizować "gościnne występy", na które serdecznie zapraszamy.
Wystarczy, że ugotujecie coś dobrego, a przy tym taniego (a więc comber z jelenia odpada...) i przyślecie do nas zdjęcia wraz z przepisem na tanitalerz@gmail.com
Jeśli złapiecie nas za
serce, z przyjemnością opublikujemy wasze sukcesy w kuchni.
A więc zapraszamy na pierwszy występ.
Obiadowa propozycja Radka to chińszczyzna. Szybko, prosto, ale efekt wyborny. Za całe 25 zł najadły się 4 osoby.
CHIŃSZCZYZNA:
1
pierś z kurczaka1
mieszanka warzyw chińskich
3 woreczki
ryżu1 fix do potraw chińskich
oliwa z oliweksól,
pieprzWYKONANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka doprawiamy
sola i
pieprzem, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oliwy. Dorzucamy do tego
mieszankę warzyw i dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy fix i dusimy chwilkę, aż zgęstnieje.
Serwujemy na dwa sposoby.


A teraz powitajmy Łukasza, który zaskoczył nas kolorową
sałatką makaronową z
brokułem. Mniam mniam.
Kilka prostych składników i na talerzu zrobiła się wiosna.
Ta pyszna
sałatka kosztowała Kwiatka jedynie 20 zł.
WIOSENNA
SAŁATKA KWIATKA:
1 opakowanie
makaronu (jakiego tam lubicie)
1
brokuł mrożony lub świeży
1 puszka
kukurydzy1
papryka czerwonakilka plasterków
szynkimajonezsól,
pieprzMakaron gotujemy w osolonej wodzie. Do
wody można dodać łyżkę
oliwy z oliwek, wtedy
makaron nie będzie się sklejać. W drugim garnku gotujemy
brokuła. Do
wody wsypujemy łyżeczkę
soli i łyżeczkę
cukru, wtedy
brokuł zachowuje swój piękny kolor.
Paprykę i
szynkę kroimy w kostkę. Odsączamy
kukurydzę. Po ostygnięciu
makaronu i
brokułu, wszystkie składniki mieszamy w misce. Na koniec dodajemy
majonez oraz
sól i
pieprz.

Smacznego życzą nasze żarłoki.