Wykonanie
Święta, święta i po świętach... Co ja mówię, już niemal połowa stycznia! Czas płynie tak szybko, jakby ktoś wcisnął przewijanie, a ja? Ja mam ochotę wcisnąć stop. Już kiedyś podobnie
pisałam, wiem, ale teraz czuję, że
tracę nad tym kontrolę. Wszystko dlatego, że zbliża się mój (i mojego narzeczonego ;)) wielki dzień. Termin w kościele zarezerwowany, sala na przyjęcie również, suknia kupiona, ale wciąż jest tak wiele do zrobienia. Zaczynam się stresować i obawiam się, że przez najbliższe trzy miesiące
będę myślała tylko o tym, a co za tym idzie,
będę Was zanudzała ślubną tematyką. Mam nadzieję, że mi wybaczycie ;) Jednak nie bójcie się, nie zamierzam zmieniać profilu bloga! To właśnie w kuchni
mogę odpocząć od tego całego zamieszania. Na chwilę się zapomnieć i zrelaksować, a uwierzcie mi, momentami bardzo tego potrzebuję. Ślub to przede wszystkim wielkie szczęście i radość, ale wesele... Wesele to przede wszystkim mnóstwo planowania. Dlatego tym bardziej doceniam chwile, kiedy nie muszę myśleć o niczym innym, tylko o tym, co podam na kolację. Zwykle więcej frajdy
daje mi improwizacja, jednak oglądając ostatnią edycję MasterChef'a, jeden z przepisów wyjątkowo mi się spodobał i wiedziałam, że muszę go wypróbować. Tym bardziej, że jego autorem jest znakomity Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z
Wami.
Łosoś z
pieczarkami i
koprem włoskim w
ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskimporcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka(Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku)

Potrzebujemy:ok. 500-600 g
łososia (filet - w dwóch równych kawałkach)100 g bulwy
kopru włoskiego100 g
pieczarek50 g
masła2 łyżki płynnej
śmietanki (najlepiej 30-36%)
olej do smażenia (
słonecznikowy lub z pestek
winogron)
mąka do obtoczenia
ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć)sok z 1/4
cytryny1
jajkosól i
pieprzDodatkowo (na ciasto):250 g
mąki pszennej + trochę do podsypania250 g bardzo zimnego
masła1/2 łyżeczki
soli125 ml bardzo zimnej
wodyOraz (na naleśniki):30 g
mąki75 ml
mleka1
jajkopo 1/2 małego pęczka
koperku i
natki pietruszki (w
sumie 7-8 g)
sól i
pieprz1 łyżka
masła (najlepiej klarowanego)
Koper i
pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy
koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy
pieczarki oraz
sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania
wody, którą puściły
pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat i tworzymy z niej niewielki kopczyk.
Masło kroimy w kostkę i dodajemy je do
mąki wraz z
solą. Całość siekamy nożem (można też użyć przyrządu do kruchego ciasta), a następnie rozcieramy palcami (masochiści mogą najpierw schłodzić dłonie ;)) Stopniowo dodajemy
wodę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę. Posypujemy blat lekko
mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt (ok. 35-40 na 20 cm). Składamy boki do środka tak, aby utworzyły się trzy warstwy, przekręcamy o 90 stopni i znów wałkujemy na prostokąt o takich samych wymiarach. Ponownie składamy ciasto na trzy, przekręcamy i jeszcze raz wałkujemy na taki sam prostokąt. Owijamy ciasto w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 20-30 min. (lub na 10-15 min. do zamrażalnika).W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki.
Zioła drobno siekamy.
Mąkę, połowę
mleka i
jajko mieszamy rózgą. Dolewamy resztę
mleka, przelewamy przez sito i odstawiamy na 10 min. Do przygotowanego ciasta dodajemy
zioła i smażymy na
maśle dwa duże naleśniki, które przekładamy pergaminem, by się nie skleiły i odstawiamy na bok.Wracamy do ciasta. Wyjmujemy je z lodówki i teraz czynność wałkowania, składania oraz przekręcania wykonujemy ponownie dwa
razy. W
sumie czterokrotnie składane i wałkowane ciasto znów odkładamy na 20-30 min. do lodówki.Filety
łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mąkę mieszamy z
solą, a następnie obtaczamy w niej
rybę. Na patelni rozgrzewamy
masło (25 g) i
olej (2 łyżki). Smażymy
łososia (minutę z jednej strony i trochę krócej z drugiej), odkładamy na kratkę do ostygnięcia.Na delikatnie posypanym
mąką blacie rozwałkowujemy 40% schłodzonego ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 na 15 cm (wymiary trzeba dopasować do wielkości filetów, musi zostać spory margines), nawijamy na wałek i przenosimy na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy jeden naleśnik, na tym 1/3
kopru i
pieczarek, jeden filet z
łososia, kolejną 1/3 nadzienia, drugi filet i resztę
kopru z
pieczarkami. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem (brzegi dobrze jest podwinąć pod spód).


Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 35 na 20 cm (musi być odrobinę większy niż ten pierwszy), nawijamy go na wałek, rozwijamy nad
rybą i dociskamy brzegi (ciasto musi zakrywać całą
rybę wraz z nadzieniem i naleśnikami). Chowamy do lodówki na 20 min.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy schłodzonego
łososia. Odcinamy nadmiarowe ciasto wokół nadzienia, wycinając kształt
ryby i zostawiając ok. 2-3 cm obramowania dookoła (więcej przy głowie i ogonie jeśli chcemy zachować kształt
ryby). Dociskamy brzegi, a całość smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Ostrym nożem delikatnie nacinamy ciasto tworząc na nim wzór łusek, głowy i ogona. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min., a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 25 min.

Po upieczeniu delikatnie zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką
białego wina.PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach! Gorąco polecam :)