Wykonanie
Niewiele jest takich składników, które połączone z innymi, bardzo różnorodnymi składnikami potrafią zmieniać swoje oblicze, dostosowywać się do pozostałych elementów potrawy i ostatecznie stworzyć dobrze skomponowany smak. Na pewno takim produktem jest
szpinak. Przyjaźni się z wieloma
serami (przede wszystkim z gorgonzolą i
ricottą), w sosach trzyma sztamę również ze
śmietaną. Nie pogardzi towarzystwem
gruszki, bliskie relacje łączą go także z
krewetkami,
rybami i
kurczakiem.W moim dzisiejszym przepisie
szpinak występuje razem z
pomidorami - przede wszystkim suszonymi, ale znalazło się miejsce również dla
pomidorków koktajlowych. Do tego klasycznego
tria dołączyłam uprażone na patelni
płatki migdałowe, żeby danie zyskało dodatkową wartość
smakową i "strukturalną" (kruche
migdały przyjemnie kontrastują z miękkością pozostałych elementów). To danie należy do moich sztandarowych i niezawodnych przepisów na szybki i smaczny obiad.Składniki na dwie porcje200 g
makaronu penne250 g
szpinaku baby (1 opakowanie
szpinaku baby)10
suszonych pomidorów2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek10
pomidorków koktajlowych2 łyżki
płatków migdałowychsól i
pieprzPrzygotowanieZagotować i posolić
wodę na
makaron.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać z garnka filiżankę
wody.
Szpinak umyć i osuszyć.
Suszone pomidory odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru
oleju, a następnie pokroić (najwygodniej pociąć kuchennymi nożyczkami) na mniejsze kawałki.
Czosnek pokroić w plasterki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.Mocno rozgrzać małą patelnię i uprażyć na niej (na sucho)
płatki migdałowe - cały czas poruszać patelnią, żeby
płatki zbrązowiały, ale się nie spaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć na bok.W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę. Dodać
czosnek i
suszone pomidory.Gdy
czosnek się zeszkli, dodać umyte liście
szpinaku. Dusić wszystko na średnim ogniu, regularnie mieszając do czasu, aż
szpinak "zwiędnie". Posolić i popieprzyć do smaku.Do
szpinaku i
pomidorów wrzucić ugotowany
makaron i dolać kilka łyżek odłożonej
wody z garnka. Wszystko dokładnie wymieszać.Na sam koniec dodać
pomidorki koktajlowe i delikatnie wmieszać je w całość dania.Podawać od razu posypane prażonymi
płatkami migdałowymi i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!