ßßß Cookit - przepis na Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Niewiele jest takich składników, które połączone z innymi, bardzo różnorodnymi składnikami potrafią zmieniać swoje oblicze, dostosowywać się do pozostałych elementów potrawy i ostatecznie stworzyć dobrze skomponowany smak. Na pewno takim produktem jest szpinak. Przyjaźni się z wieloma serami (przede wszystkim z gorgonzolą i ricottą), w sosach trzyma sztamę również ze śmietaną. Nie pogardzi towarzystwem gruszki, bliskie relacje łączą go także z krewetkami, rybami i kurczakiem.
W moim dzisiejszym przepisie szpinak występuje razem z pomidorami - przede wszystkim suszonymi, ale znalazło się miejsce również dla pomidorków koktajlowych. Do tego klasycznego tria dołączyłam uprażone na patelni płatki migdałowe, żeby danie zyskało dodatkową wartość smakową i "strukturalną" (kruche migdały przyjemnie kontrastują z miękkością pozostałych elementów). To danie należy do moich sztandarowych i niezawodnych przepisów na szybki i smaczny obiad.
Składniki na dwie porcje
200 g makaronu penne
250 g szpinaku baby (1 opakowanie szpinaku baby)
10 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki płatków migdałowych
sól i pieprz
Przygotowanie
Zagotować i posolić wodę na makaron. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlać z garnka filiżankę wody.
Szpinak umyć i osuszyć.
Suszone pomidory odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, a następnie pokroić (najwygodniej pociąć kuchennymi nożyczkami) na mniejsze kawałki.
Czosnek pokroić w plasterki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki.
Mocno rozgrzać małą patelnię i uprażyć na niej (na sucho) płatki migdałowe - cały czas poruszać patelnią, żeby płatki zbrązowiały, ale się nie spaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i suszone pomidory.
Gdy czosnek się zeszkli, dodać umyte liście szpinaku. Dusić wszystko na średnim ogniu, regularnie mieszając do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Posolić i popieprzyć do smaku.
Do szpinaku i pomidorów wrzucić ugotowany makaron i dolać kilka łyżek odłożonej wody z garnka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać pomidorki koktajlowe i delikatnie wmieszać je w całość dania.
Podawać od razu posypane prażonymi płatkami migdałowymi i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/01/penne-ze-szpinakiem-i-suszonymi.html