Wykonanie
Wiosna- można powiedzieć- wraca, a z nią dobry humor i mam nadzieję chęci do ciężkiej pracy. Po porannym spotkaniu z promotorką nie jestem w najlepszym nastroju, ale trzy głębokie wdechy powinny starczyć, żeby powrócić do życia. Dzisiaj rozpoczynam misję poszukiwawczą respondentów do moich badań. Grupa dość specyficzna, więc nie będzie łatwo.A co na obiad... dzisiaj u mnie można rzecz tradycyjny obiad polski w wydaniu włoskim (chyba nie będzie to nadużyciem). Roladki nadziewane
suszonymi pomidorami,
mozzarellą i
rukolą w przepysznym sosie, warto było pokusić się o dokładkę :)

Składniki na 3 porcje:Roladki:- 1 duża
pierś z kurczaka- 3 kawałki
sera mozzarella- 3
suszone pomidory- garść
rukoli-
oliwa z
suszonych pomidorówSos z
suszonych pomidorów:- 1
czerwona cebula- 3/4 szklanka białego
wytrawnego wina- 1 szklanka
śmietany kremówki- 8
suszonych pomidorówSałatka:- 1 opakowanie mieszanki
sałat Fit&Easy Active- 200 g
pomidorków cherry- 5 łyżek
ziaren słonecznika- 2 łyżki
oliwy- 1 łyżeczka
cytrynyDodatkowo:- 2 woreczki
brązowego ryżu- świeża
bazylia-
przyprawy (
sól.
pieprz)Wykonanie:Roladki:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy na trzy części i za pomocą tłuczka ubijamy (pamiętamy, aby zawinąć
mięso folią, dzięki
czemu nie będzie się ono lepiło do tłuczka). Ubite kawałki piersi przekładamy do głębokiego talerza, zalewamy
oliwą z
suszonych pomidorów (opcjonalnie możemy dodać po łyżeczce naszych ulubionych, suszonych
ziół), zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 10 min.Po wyciągnięciu
mięsa z lodówki pojedynczo kładziemy każdy kawałek na papierowym ręcznik, nadziewamy
pomidorem,
serem oraz
rukolą i zawijamy. Możemy wspomóc się wykałaczką, aby roladka się nie rozwinęła podczas smażenia. Po zwinięciu wszystkich roladek kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 10 min.


Sos:Po usmażeniu zdejmujemy roladki z patelni i wrzucamy na nią posiekaną
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli wlewamy
wino, a po kolejnych 4-5 min dodajemy
śmietankę, pokrojone
suszone pomidory i kilka posiekanych listków
bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiego pojemnika. Za pomocą blendera mieszamy składniki, a następnie z powrotem wlewamy go na patelnię. Wyciągamy z roladek wykałaczki i wkładamy je do sosu. Przykrywamy patelnię i dusimy
mięso ok. 10 min.
Sałatka:W międzyczasie kiedy przygotowujemy
mięso i sos, nastawiamy
wodę na
ryż i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostało tylko zrobić
sałatkę. Do miski wrzucamy mieszankę
sałat Fit&Easy, dodajemy przekrojone na 4 części
pomidorki oraz posiekaną
bazylię. Całość polewamy
oliwą, doprawiamy
solą i
pieprzem oraz posypujemy prażonymi
ziarnami słonecznika.




PS. Jak wiecie, bądź nie bawię się od jakiegoś czasu w postcrossing i wczoraj miała miejsce bardzo ciekawa rzecz, mianowicie moja koleżanka wylosowała osobę z Krymu. Jak możecie się domyślić jej adres jest już nieaktualny i co tu zrobić?