Wykonanie
Dzisiaj proponuję na obiad filet z
leszcza z
ryżem i warzywami w
sosie pomidorowy. Mam nieco więcej czasu z racji iż właśnie rozpoczął mi się weekend, więc
mogę pokusić się o przygotowanie czegoś zdrowego i pożywnego :)Składniki:- 1 filet z
leszcza- woreczek
ryżu- 1
marchewka- 1
pietruszka- 1/2
selera- 1
czerwona cebula- 2 ząbki
czosnku- 4 łyżki
oliwy- 2 łyżki
przecieru pomidorowego-
przyprawy (
sól,
pieprz,
curry,
sok z cytryny)
Wykonanie:
Cebulę,
marchewkę,
pietruszkę,
seler obieramy i kroimy. Możemy wykorzystać różne cięcia lub na przykład zetrzeć któreś z warzyw na tarce. Wlewamy
oliwę do rondelka i wrzucamy posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Podsmażamy do zarumienienia
cebuli i dodajemy resztę warzyw. Podlewamy odrobiną
wody, nastawiamy na mały gaz i przykrywamy, aby warzywa się udusiły.W tym czasie przyprawiamy
rybę -
pieprzem cytrynowym i
solą. Nastawiamy także
wodę na
ryż, do której dodajemy łyżeczkę
curry.
Filet smażymy na
oliwie do momentu aż stanie się biały i miękki, ale nie może się rozpadać. Ugotowany
ryż formujemy w kulki i układamy na talerzu, posypujemy
suszonym koperkiem. Przekładamy
rybę na talerz i dodajemy warzywa z rondelka.