Wykonanie
Urodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:)

SKŁADNIKI:kluski śląskie z dyni:1
dynia Hokkaido3
ziemniakimąka ziemniaczanasól,
tymianek
1,2 kg
żeberek800g
kiszonej kapusty0,5 główki małej
kapusty1 łyżka
koncentratu pomidorowego1
cebula2 ząbki
czosnku1l
buliony warzywnego3 łyżki
masłasól,
pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka
majeranku, 1 łyżeczka
kminku, 3
liście laurowe, 3 ziarna
ziela angielskiego,
chilli
Obraną
dynię pokrojoną w kawałki oraz 3
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę
dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać
mąkę ziemniaczaną. Dodać
tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto.Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0 , 5-1 minutę od wypłynięcia.
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić
solą ,
pieprzem i suszonym
majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym
oleju.W dużym rondlu na rozgrzany
olej wrzucić
cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki
czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy
bulionem i doprawiamy
majerankiem. Kiedy
cebula zmięknie, dokładamy
masło, a
potem kiszoną kapustę. Gdy
kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę
koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na
kapuście ułożyć podsmażone
żeberka, a na nich poszatkowaną surową
kapustę i
liście laurowe.

Dolać
bulionu, tak by
żeberka były przykryte; posypać wszystko suszonym
majerankiem,
kminkiem i
papryką chilli, przykryć i dusić przez ponad godzinę na nawet dwie:)

Całość razem smakuje i prezentuje się wyśmienicie.

Smacznego!!!