Wykonanie
Pizzeria w
domku :)

SKŁADNIKI:ciasto na pizzę:30 g
drożdży400 g
mąki (typ 650)2 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka
soli1/2 szklanka ciepłej
wodyłyżeczka
cukruprzyprawa do pizzy250g
kurekczerwona cebulasól,
czarny pieprz,
pietruszka do posypania
świeży szpinakser gorgonzola2-3 ząbki
czosnku400 ml sosu
śmietanowego,
ser mozzarella
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej
wody, dodaję
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, mieszając z
solą.Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte
drożdże,
oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej
wody.Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0 , 5- 1h do wyrośnięcia.

W międzyczasie oczyszczone
kurki podsmażyć na patelni z
cebulką, po czym doprawić
solą,
pieprzem.Natomiast
szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków
czosnku.

Na uformowany spód pizzy nałożyć
kurkowy lub
szpinakowy farsz . Posypać startą
mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut.Był też 3 smak pizzy:
boczek,
cebula,
papryczka chilli i
oliwki ... na specjalne zamówienie:)

Smacznego :)