Wykonanie
Idealne jako jedno z dań wielkanocnych.W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego
żurka- nie z
torebki:DWykonałam już go 2
razy, zawsze podaję go w
chlebie.

SKŁADNIKI:1,5 l
wywaru warzywnego0 , 5 l zakwasu na żurek ( można zrobić samemu lub kupić w butelce)0,5 kg surowej
białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)100 g
wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę)1 łyżka
majeranku4 ziarna
pieprzu2 ziarna
ziela angielskiego1
listek laurowysól,
pieprz2 okrągłe bochenki
chlebaWywar warzywnySkładniki (na ok. 1,5 l
wywaru):1/2 kg warzyw: 1
cebula, 1
por (biała część), 1
pietruszka, 2
marchewki, 1/2
korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki)1,5 l
wody0,25 kostki
masła1 łyżka
soli
Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na
maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać
sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem
ziela angielskiego i
liścia laurowego.
Boczek i
kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni.

Dodać
kiełbasę i
boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt
soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać z akwas i gotować jeszcze kilka minut, na sam koniec przyprawić
majerankiem .U gotowane
jajka na twardo obrać i podzielić na połówki.W tym czasie należy wydrążyć ośródkę
chleba i wstawić bochenki do piekarnika by były chrupkie:P

Żurek podać z połówkami
jajka i szczyptą
chrzanu.Wesołego Alleluja!!!