Wykonanie
Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieniKapuśniak

SKŁADNIKI:0,5 kg
kiszonej kapustyżeberko wieprzowe (30 dag)4 średnie
ziemniaki2 marchwie1
pietruszkapołowa
selera1
cebula2 średnie
kiełbasy1 łyżka
przecieru pomidorowego2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiego0,5 łyżeczki mielonego
kminkusól,
pieprz
Pokroić
żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej
wody.
Wodę doprowadzić do wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać
ziele angielskie,
liść laurowy oraz ziarna
pieprzu.Gdy
mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa:
marchew,
seler,
pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić
kiełbasę i
boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do
wywaru.

W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną
kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami
kminku(jeśli
kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną
wodą).
Kapustę wraz z
wodą dodać do rosołu
mięsnego.W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę
ziemniaki.

Gdy będą miękkie dorzucamy je do
wywaru. Po chwili doprawić do smaku.Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut.

Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się, więc jutro też życzę smacznego!!!