Wykonanie
Dziś
śledzik...W taki dzień nie można nie zjeść
rybki :D

SKŁADNIKI:2 świeże
filety z forszamąka ziemniaczana1
jajko1 ząbek
czosnkuparmezansól pieprzolej4 ziemniaczki
rozmaryn,
tymianek,
sól2
cebulekoncentrat pomidorowysól,
pieprz,
papryczka chilli, szczypta
cukruOpłukać
filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia".Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki:Do
mąki ziemniaczanej dodać całe
jajko, trochę
wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać
sól,
pieprz oraz zmiażdżony
czosnek.

Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach
parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min).Czystego
dorsza oprószyć
solą oraz obtoczyć w przygotwanej panierce, smarzyć na
oleju do osiągnięcia pięknego złotego odciecia panierki.

Podgotowane ziemniaczki, pokroić na ósemeczki. Umieścić z naczyniu żaroodpornym, wymieszać z
oliwą,
rozmarynem i
tymiankiem. Piec ok 15 min w temperaturze 180-190 stopni.

Dwie główki
cebuli, obrać i pokroić w
płatki. Zeszklić na patelni. doprawić
solą i
papryką chilli i szczyptą
cukru. Gdy
celula osiągnie złoty kolor dodać 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.

Obiad zdrowy i smaczny !!!