ßßß
Składniki:80 dag ziemniaków2 marchewki1 ząbek czosnku40 dag boczku wędzonegook 2,5 l bulionu (ja gotowałam na 2 udkach kurzych)1 duża cebulabutelka żurkukostka rosołowa3-4 ziarenka ziela angielskiegoliść laurowyłyżka majerankupieprz/sól do smakułyżka tartego chrzanu (opcjonalnie)Śmietana 18% do zabielenia (opcjonalnie)Obieramy warzywa i kroimy je w kostkę. Do garnka z bulionem dodajemy ziemniaki i marchewki. Po chwili dorzucamy także kostkę rosołową.Boczek i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Dorzucamy do garnka. Gotujemy ok 30 min. Do momentu aż, warzywa będą miękkie. Wówczas dodajemy żurek, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem (ew. chrzanem).Gotujemy jeszcze 3-5 min na wolnym ogniu.Możemy zlewać do talerzy ;)Smacznego!Pamiętajmy, że zalewajka, najlepsza jest na następny dzień, kiedy już wszystkie składniki się przegryzą.
