Wykonanie
O tej zupie słyszaląm od mojej Teściowej, ktora pochodziła z południowej Polski. Przeglądając „Kuchnię polską regionalną” trafiłam na ten przepis.Zalewajkę robi się na bazie
żurku, tylko dodaje się pokrojone i ugorotowane w wywarze mięsmym
ziemniaki i
marchewkę i zalewa to
żurkiem- stąd nazwa.Od siebie dodałam kawalek
wędzonego boczku, bo taki dodatek do
żurku bardzo nam smakuje.ZALEWAJKA2 litry rosołukilka
ziemniaków2 duże
marchewki2 ząbki
czosnkułyżka
majerankuziele angielskie,
liśc laurowyszklanka ukiszonego
żurkukawałek
wędzonego boczku2 lyżki
mąkiDo rosołu dodajemy
boczek,
przyprawy i pokrojoną
marchewkę. Gdy się trochę pogotuje, wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy będą miękkie, zalewamy
żurkiem, dodajemy
mąkę roztrzepaną w odrobinie
wody, zagotowujemy. Można podlać
śmietaną, ale nam smakowała bez niej. Ciekawa odmiana
żurku, polubiliśmy ją. Smacznego !
Zalewajkę dodaję do akcji Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisuzPierwszegoTloczenia