ßßß

O tej zupie słyszaląm od mojej Teściowej, ktora pochodziła z południowej Polski. Przeglądając „Kuchnię polską regionalną” trafiłam na ten przepis.Zalewajkę robi się na bazie żurku, tylko dodaje się pokrojone i ugorotowane w wywarze mięsmym ziemniaki i marchewkę i zalewa to żurkiem- stąd nazwa.Od siebie dodałam kawalek wędzonego boczku, bo taki dodatek do żurku bardzo nam smakuje.ZALEWAJKA2 litry rosołukilka ziemniaków2 duże marchewki2 ząbki czosnkułyżka majerankuziele angielskie, liśc laurowyszklanka ukiszonego żurkukawałek wędzonego boczku2 lyżki mąkiDo rosołu dodajemy boczek, przyprawy i pokrojoną marchewkę. Gdy się trochę pogotuje, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, zalewamy żurkiem, dodajemy mąkę roztrzepaną w odrobinie wody, zagotowujemy. Można podlać śmietaną, ale nam smakowała bez niej. Ciekawa odmiana żurku, polubiliśmy ją. Smacznego !
Zalewajkę dodaję do akcji Gotujemy po polsku, pod patronatem serwisuzPierwszegoTloczenia