ßßß
Sos słodko-kwaśny jak ze słoika. Czy to dobrze, czy źle? :) Ja w czasach wczesno studenckich bardzo lubiłam sosy słodko-kwaśne ze słoika, najbardziej chyba firmy Łowicz. Później, gdy zaczęłam więcej gotować, sięgałam do nich już dość rzadko - tylko gdy naprawdę nie miałam czasu nic sama ugotować. Teraz już w sumie nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam, a smaku mi brakowało, mimo wszystko. Stwierdziłam więc, że spróbuję zreplikować przepis - zagłębiłam się w przepisy w Internecie z których modyfikacji powstał ten, dla mnie idealny ;) Sosem nakarmionych zostało kilku mężczyzn, zgodnie stwierdzili, że pyszny i "jak ze słoika". Mówione jak komplement. Więc chyba jednak to dobrze ;)Uwaga: porcja jest monstrualna, na przynajmniej 5-6 dużych porcji. Gotowy sos można zamrozić i odgrzać, gdy najdzie nas chętka.Czas wykonania: ok. 1,5hKoszt: ok. 15-20złSkładniki:Dwie pojedyncze piersi z kurczakaPuszka ananasaPuszka kukurydzy1 papryka czerwona1 papryka żółta3 średnie cebule2 spore marchewkiOdrobina olejuPrzyprawa do gyrosaSólSłoiczek koncentratu pomidorowego - taki średni, nie najmniejszy :) można też użyć małego koncentratu pomidorowego + 4-5 łyżeczek pikantnego ketchupu1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy solą i przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy kurczaka aż będzie rumiany, odkładamy go na talerzyk.Cebulę kroimy w piórka. Na odrobinie oleju smażymy cebulę aż zmięknie i się zeszkli, po czym przekładamy ją do dużego garnka. Marchewkę kroimy w zapałki, czyli krótkie, małe paseczki. Podsmażamy na odrobinie oleju na patelni, aż będzie miękko-chrupiąca. Wrzucamy do garnka. Papryki kroimy w niedużą kostkę, dodajemy do garnka. Otwieramy ananasa i kukurydzę. Sok z ananasa i kukurydzy wlewamy do jakiejś miseczki. Ananasa kroimy w cząstki, z kukurydzą wsypujemy do garnka. Sok z ananasa i kukurydzy mieszamy dokładnie z koncentratem pomidorowym. Zalewamy miksturą warzywa. Dodajemy kurczaka. Włączamy mały ogień i doprowadzamy do zagotowania się mikstury, po czym bulgoczemy tak długo, aż papryka zmięknie, mieszamy często. Jeżeli płynu będzie za mało, to można dolać wody. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie do 1/4 szklanki zimnej wody wsypujemy 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrabiamy. Zalewamy tym sos w garnku, mieszamy, aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy gęstszy sos używamy 2-2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Podajemy z ryżem lub makaronem, smacznego :)