Wykonanie
Sos słodko-kwaśny jak ze słoika. Czy to dobrze, czy źle? :) Ja w czasach wczesno studenckich bardzo lubiłam
sosy słodko-kwaśne ze słoika, najbardziej chyba firmy Łowicz. Później, gdy zaczęłam więcej gotować, sięgałam do nich już dość rzadko - tylko gdy naprawdę nie miałam czasu nic sama ugotować. Teraz już w
sumie nie pamiętam kiedy ostatni raz go
jadłam, a smaku mi brakowało, mimo wszystko. Stwierdziłam więc, że spróbuję zreplikować przepis - zagłębiłam się w przepisy w Internecie z których modyfikacji powstał ten, dla mnie idealny ;) Sosem nakarmionych zostało kilku mężczyzn, zgodnie stwierdzili, że pyszny i "jak ze słoika". Mówione jak komplement. Więc chyba jednak to dobrze ;)Uwaga: porcja jest monstrualna, na przynajmniej 5-6 dużych porcji. Gotowy sos można zamrozić i odgrzać, gdy najdzie nas chętka.Czas wykonania: ok. 1,5hKoszt: ok. 15-20złSkładniki:Dwie pojedyncze
piersi z kurczakaPuszka
ananasaPuszka
kukurydzy1
papryka czerwona1
papryka żółta3 średnie
cebule2 spore
marchewkiOdrobina
olejuPrzyprawa do gyrosaSólSłoiczek
koncentratu pomidorowego - taki średni, nie najmniejszy :) można też użyć małego
koncentratu pomidorowego + 4-5 łyżeczek pikantnego
ketchupu1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy
solą i
przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju, smażymy
kurczaka aż będzie rumiany, odkładamy go na talerzyk.
Cebulę kroimy w piórka. Na odrobinie
oleju smażymy
cebulę aż zmięknie i się zeszkli, po czym przekładamy ją do dużego garnka.
Marchewkę kroimy w zapałki, czyli krótkie, małe paseczki. Podsmażamy na odrobinie
oleju na patelni, aż będzie miękko-chrupiąca. Wrzucamy do garnka.
Papryki kroimy w niedużą kostkę, dodajemy do garnka. Otwieramy
ananasa i
kukurydzę.
Sok z ananasa i
kukurydzy wlewamy do jakiejś miseczki.
Ananasa kroimy w cząstki, z
kukurydzą wsypujemy do garnka.
Sok z ananasa i
kukurydzy mieszamy dokładnie z
koncentratem pomidorowym. Zalewamy miksturą warzywa. Dodajemy
kurczaka. Włączamy mały ogień i doprowadzamy do zagotowania się mikstury, po czym bulgoczemy tak długo, aż
papryka zmięknie, mieszamy często. Jeżeli płynu będzie za mało, to można dolać
wody. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie do 1/4 szklanki zimnej
wody wsypujemy 1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, rozrabiamy. Zalewamy tym sos w garnku, mieszamy, aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy gęstszy sos używamy 2-2,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanej. Podajemy z
ryżem lub
makaronem, smacznego :)