Wykonanie
Dzisiaj szybki i prosty przepis na spaghetti w sosie
śmietanowym ze
szparagami i
pomidorkami koktajlowymi. Danie to powstało po prześwietleniu przeze mnie zawartości lodówki, kiedy to szukałam pomysłu na przygotowanie kolacji. Wszystkie składniki można pominąć ale
szparagi muszą się znaleźć w tym daniu obowiązkowo, bo to głównie one nadają smak tej potrawie :)Potrzebujemy:- 300 g
makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)- 8 sztuk
szparagów
- 2 nieduże
cebule- kilka
pomidorków koktajlowych- kawałek
pora (około 6 cm)- 2 ząbki
czosnku-
szczypiorek- 200 ml
śmietanki 36%-
sól,
pieprz-
bazylia- łyżka
oliwy- twardy
ser typu
parmezanPrzygotowanie:1.
Szparagi płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej
wody na 3 minuty po czym hartujemy zimna
wodą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

2.
Cebulę i
pora kroimy w paski,
czosnek drobno siekamy. Białą cześć
szczypiorku kroimy na większe kawałki a zieloną siekamy.3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę. Wrzucamy
cebulę i
pora. Dusimy przez chwilę. Dodajemy
czosnek oraz pokrojony
szczypiorek, smażymy chwilę.4. Wlewamy
śmietankę, dodajemy
pomidorki pokrojone na połówki oraz
szparagi.

Całość przyprawiamy, mieszamy i zagotowujemy. Wrzucamy ugotowany
makaron, mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy
parmezanem i gotowe!
