Wykonanie
Ze względu na to, że bardzo często robię zapiekanki
makaronowe, za każdym razem staram się je urozmaicać dodając co raz to nowe składniki lub przygotowując inny niż zwykle sos. Tym razem do wersji podstawowej - czyli
kurczak i
brokuł - dodałam kolorową
paprykę. Wyszło jak zwykle pysznie - zapiekanki zawsze wychodzą smaczne, do tego duża ilość
sosu czosnkowo -
śmietanowego, beszamel,
ser - było obłędnie:)Składniki:

- 400 g
makaronu rurki lub świderki- 1
brokuł- 1
pierś z kurczaka- 4 kolorowe
papryki- kilka ząbków
czosnku- 300 g
śmietany 18%- ulubione
przyprawy(użyłam
bazylii,
oregano)-
ser żółty-
oliwa
Sos beszamelowy:- 2,3 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- około półtorej szklanki
mleka-
zioła prowansalskie-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1. Ugotować
makaron.2. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć.3.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować (nie rozgotować)4.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną
oliwę - dusić przez chwilę.5.
Śmietanę wymieszać z wyciśniętym
czosnkiem,
ziołami, dodać szczyptę
soli i
pieprzu.

6. Przygotować
sos beszamelowy - przepis można znaleźć TUTAJ7. Naczynie żaroodporne posmarować lekko
oliwą i wyłożyć połowę
makaronu, następnie układać warstwowo np.-
kurczak
-
papryka-
ser żółty- połowa
śmietany-
brokuł-
śmietana- pozostały
makaron-
sos beszamelowy zawsze na sam wierzch +
ser żółty
Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20, 25 minut w 200 stopniach.Pycha!