Wykonanie
Przed
Wami kolejna odsłona tortilli. Tym razem placki były
paprykowe, a
mięsko dosyć ostre i wyraziste dzięki
przyprawie cevapcici. A może by tak zabrać takie pyszne tortille na pierwszowrześniowy piknik na pożegnanie wakacji? Co Wy na to? Zawinąć dokładnie, opakować w pergamin albo folię aluminiową, włożyć do koszyka, do tego lemoniada i koniecznie dobry humor. Piknik na pewno się uda :)Ciasto:250g
mąki pszennej150-160ml mocno ciepłego
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
słodkiej paprykiMieszamy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
paprykę, dolewamy
mleko i
oliwę, zagniatamy ciasto. Musi być elastyczne. Formujemy kulkę, odstawiamy na pół godzinki. Następnie dzielimy na 8 równych kulek i znowu odstawiamy na 10 minut. Formujemy placki i smażymy na gorącej, suchej patelni, po minucie z każdej strony. Usmażone tortille odkładamy pod wilgotną ściereczkę.Zawartość tortilli:
pierś kurczaka zamarynowana w miodzie, w
soli i
pieprzu i
przyprawie cavapcici, a następnie usmażona na rumiano.mix
sałatpomidory pokrojone na ćwierć plasterkizielony
ogórek pokrojony na półplasterki
sos czosnkowy, czyli gęsty
jogurt z łyżeczką
majonezu i świeży
czosnek a to wszystko zmiksowane.