ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: tortilla miodowo-pikantna

Moja Kuchnia: tortilla miodowo-pikantna

nazwa

Wykonanie

Przed Wami kolejna odsłona tortilli. Tym razem placki były paprykowe, a mięsko dosyć ostre i wyraziste dzięki przyprawie cevapcici. A może by tak zabrać takie pyszne tortille na pierwszowrześniowy piknik na pożegnanie wakacji? Co Wy na to? Zawinąć dokładnie, opakować w pergamin albo folię aluminiową, włożyć do koszyka, do tego lemoniada i koniecznie dobry humor. Piknik na pewno się uda :)
Ciasto:
250g mąki pszennej
150-160ml mocno ciepłego mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka słodkiej papryki
Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i paprykę, dolewamy mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Musi być elastyczne. Formujemy kulkę, odstawiamy na pół godzinki. Następnie dzielimy na 8 równych kulek i znowu odstawiamy na 10 minut. Formujemy placki i smażymy na gorącej, suchej patelni, po minucie z każdej strony. Usmażone tortille odkładamy pod wilgotną ściereczkę.
Zawartość tortilli:
pierś kurczaka zamarynowana w miodzie, w soli i pieprzu i przyprawie cavapcici, a następnie usmażona na rumiano.
mix sałat
pomidory pokrojone na ćwierć plasterki
zielony ogórek pokrojony na półplasterki
sos czosnkowy, czyli gęsty jogurt z łyżeczką majonezu i świeży czosnek a to wszystko zmiksowane.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/09/tortilla-miodowo-pikantna.html