ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: racuszko-pączki

Moja Kuchnia: racuszko-pączki

nazwa

Wykonanie

Wszędzie gdzie nie spojrzę pączki. Robią je wszyscy grupowo i indywidualnie, detalicznie i hurtowo. A ja? A ja nie lubię ciasta drożdżowego wyrabiać i pączków nie robię. Ale ale... zobaczyłam u Kasi przepis na "szybkie pączki" i postanowiłam spróbować.
Racucho-pączki
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
400g sera białego
250g serka mascarpone
1 łyżka drobnego cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z limonki
skórka otarta z pół limonki
skórka otarta z pół cytryny
szczypta soli
soda oczyszczona na czubek łyżeczki
olej ,smalec do smażenia pół na pół
jeden surowy obrany ziemniak
Wszystkie składniki z pominięciem mąki, oleju i ziemniaka zmiksować. Kiedy masa jest już wymieszana stopniowo dodajemy mąkę - na koniec trzeba mieszać łyżką co by nie spalić kolejnego blenderka w moim przypadku. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, wrzucić obranego ziemniaka - wtedy nie pryska (tę tajemnice zdradziła mi pani prowadząca zajęcia ZPT w ósmej klasie szkoły podstawowej kiedy robiliśmy faworki) i wykładać masę łyżką w taki sposób jak kluski kładzione. Smażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i cieszyć się końcówką karnawału.
Pączuszki są delikatne, puszyste i mocno cytrynowe. Pycha!
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/02/racuszko-paczki.html