ßßß
 
            
         Maślana baba z wiosennym, orzeźwiającym smakiem limonki. Puszysta i nie sucha. Piekąca się do pięknego, złotego koloru. Do tej babki, jak i do każdej innej na Wielkanoc polecam prawdziwe masło - tylko ono da Wam prawdziwy maślany smak, nie do zastąpienia przez sztuczne aromaty. Jeśli nie przepadacie za limonką, możecie upiec wersję cytrynową lub pomarańczową. Polecam :-).Składniki:250 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków4 jajka300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejskórka otarta z 3 - 4 limonek180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonkiszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach), mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do babki (o pojemności około 2300 ml) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.Smakuje idealnie z lukrem limonkowym : 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki (dodatkowego). Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty - soku.Smacznego :-).
Maślana baba z wiosennym, orzeźwiającym smakiem limonki. Puszysta i nie sucha. Piekąca się do pięknego, złotego koloru. Do tej babki, jak i do każdej innej na Wielkanoc polecam prawdziwe masło - tylko ono da Wam prawdziwy maślany smak, nie do zastąpienia przez sztuczne aromaty. Jeśli nie przepadacie za limonką, możecie upiec wersję cytrynową lub pomarańczową. Polecam :-).Składniki:250 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków4 jajka300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejskórka otarta z 3 - 4 limonek180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonkiszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach), mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do babki (o pojemności około 2300 ml) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.Smakuje idealnie z lukrem limonkowym : 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki (dodatkowego). Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty - soku.Smacznego :-). Źródło inspiracji - The Australian Women's Weekly.
Źródło inspiracji - The Australian Women's Weekly.