Wykonanie
Maślana baba z wiosennym, orzeźwiającym smakiem
limonki. Puszysta i nie sucha. Piekąca się do pięknego, złotego koloru. Do tej babki, jak i do każdej innej na Wielkanoc polecam prawdziwe
masło - tylko ono da Wam prawdziwy
maślany smak, nie do zastąpienia przez sztuczne aromaty. Jeśli nie przepadacie za
limonką, możecie upiec wersję
cytrynową lub
pomarańczową. Polecam :-).Składniki:250 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4
jajka300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejskórka otarta z 3 - 4
limonek180 ml świeżo wyciśniętego
soku z limonkiszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z
limonki i zmiksować.Do tak ubitej masy dodawać na zmianę
sok z limonki i przesiane suche składniki (w
trzech turach), mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do babki (o pojemności około 2300 ml) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.Smakuje idealnie z lukrem
limonkowym : 1 szklankę
cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego
soku z limonki (dodatkowego). Jeśli
lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty - soku.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - The Australian Women's Weekly.