ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa z cytryną

Babka jogurtowa z cytryną

nazwa

Wykonanie

Tę babkę przygotowała Patrycja.
Okazuje się, że miałam ogromną pomoc w kuchni i jakże zaraźliwą satysfakcję!
Kwiczała, podskakiwała na widok rosnących babek w piekarniku
a co najważniejsze smak tej babki jak i innych był znakomity:))
Bardzo doceniam tą pomoc- dziękuję!
cytuję za Dorotą
Składniki:
250 g masła
szklanka drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z 3 -4 limonek (pominęłam)
180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (użyłam cytryny)
szczypta soli
dodatkowo dodałam szklankę jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.
Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach),
oraz jogurt naturalny mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do babki (o pojemności około 1300 ml) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.
Smakuje idealnie z lukrem limonkowym : 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki (dodatkowego). Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty -soku.
Smacznego :)
Dodaje do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/04/babka-jogurtowa-z-cytryna.html