Wykonanie
Tę babkę przygotowała Patrycja.Okazuje się, że miałam ogromną pomoc w kuchni i jakże zaraźliwą satysfakcję!Kwiczała, podskakiwała na widok rosnących babek w piekarnikua co najważniejsze smak tej babki jak i innych był znakomity:))Bardzo doceniam tą pomoc- dziękuję!
cytuję za DorotąSkładniki:250 g
masłaszklanka drobnego
cukru do wypieków4
jajka300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejskórka otarta z 3 -4
limonek (pominęłam)180 ml świeżo wyciśniętego
soku z limonki (użyłam
cytryny)szczypta
solidodatkowo dodałam szklankę
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z
limonki i zmiksować.Do tak ubitej masy dodawać na zmianę
sok z limonki i przesiane suche składniki (w
trzech turach),oraz
jogurt naturalny mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do babki (o pojemności około 1300 ml) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.Smakuje idealnie z lukrem
limonkowym : 1 szklankę
cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego
soku z limonki (dodatkowego). Jeśli
lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty -soku.Smacznego :)Dodaje do akcji: