ßßß
cytuję za DorotąSkładniki:250 g masłaszklanka drobnego cukru do wypieków4 jajka300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejskórka otarta z 3 -4 limonek (pominęłam)180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (użyłam cytryny)szczypta solidodatkowo dodałam szklankę jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i zmiksować.Do tak ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach),oraz jogurt naturalny mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do babki (o pojemności około 1300 ml) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.Smakuje idealnie z lukrem limonkowym : 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 3 łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki (dodatkowego). Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty -soku.Smacznego :)Dodaje do akcji: