Wykonanie

Słodki kulinarny karnawał to nie tylko pączki i
faworki, choć te są chyba najbardziej popularne. Jest jeszcze cała masa rozpustnych racuchów, oponek,
ciasteczek. Od mnogości smaków i dodatków można dostać zawrotu głowy. Od ilości tłuszczu, potrzebnego do smażenia, również:-). Odpuśćmy sobie jednak liczenie kalorii, w końcu karnawał zdarza się tylko raz w roku.Dzisiejsze racuszki są mocno
serowe, delikatne i cudnie pachną
limonką. Dzięki dodatkowi soku oraz
spirytusu, wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Posypane
cukrem pudrem świetnie komponują się z zimową aurą. Wcinajcie i.. nie żałujcie sobie! :-)

Składniki na rodzinną porcję dla 4-5 osób:1,5 szklanki
mąki pszennej3
jaja400g
twarogu smietankowego250g
mascarpone30g roztopionego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
spirytususkórka otarta z 1
limonki2 łyżki
soku z limonkiDodatkowo:0,5 l
oleju do smażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:
Jaja ucieramy z
cukrem na puch. Dodajemy
twaróg,
mascarpone,
masło,
sól, skórkę i
sok z limonki. Na końcu wsypujemy
makę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą i wlewamy
spirytus. Całość dokładnie mieszamy.
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Łyżką kładziemy nań porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor z dwóch stron. Gotowe racuchy zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i układamy na kawałku papierowego ręcznika lub serwetce. Po kilku minutach przekładamy na półmisek i posypujemy
cukrem pudrem. Pożeramy na ciepło.

Życzę Wam Smacznego! :-)