ßßß Cookit - przepis na Limonkowe Racuszki z Mascarpone

Limonkowe Racuszki z Mascarpone

nazwa

Wykonanie

Słodki kulinarny karnawał to nie tylko pączki i faworki, choć te są chyba najbardziej popularne. Jest jeszcze cała masa rozpustnych racuchów, oponek, ciasteczek. Od mnogości smaków i dodatków można dostać zawrotu głowy. Od ilości tłuszczu, potrzebnego do smażenia, również:-). Odpuśćmy sobie jednak liczenie kalorii, w końcu karnawał zdarza się tylko raz w roku.
Dzisiejsze racuszki są mocno serowe, delikatne i cudnie pachną limonką. Dzięki dodatkowi soku oraz spirytusu, wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Posypane cukrem pudrem świetnie komponują się z zimową aurą. Wcinajcie i.. nie żałujcie sobie! :-)
Składniki na rodzinną porcję dla 4-5 osób:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jaja
400g twarogu smietankowego
250g mascarpone
30g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki spirytusu
skórka otarta z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
Dodatkowo:
0,5 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy twaróg, mascarpone, masło, sól, skórkę i sok z limonki. Na końcu wsypujemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i wlewamy spirytus. Całość dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Łyżką kładziemy nań porcje ciasta. Smażymy na ciemnozłoty kolor z dwóch stron. Gotowe racuchy zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i układamy na kawałku papierowego ręcznika lub serwetce. Po kilku minutach przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem. Pożeramy na ciepło.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/01/limonkowe-racuszki-z-mascarpone.html