Wykonanie
To moja propozycja na domowy fast food.
Daje wiele możliwości, każdy może modyfikować po swojemu, dodatków które można wykorzystać jest mnóstwo, różne sosy, pikle, warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie.Domowy hamburger4
bułki (np. klasyczne do hamburgerów, ja dałam bułeczki "wiejskie" )400g
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (może być takie jak lubimy)
ser żółty np.
salami, bo dobrze się rozpuszcza1
jajko2 łyżki
tartej bułkisól,
pieprzkilka liści
sałatypomidorzielony
ogórekcebulkasos: majonez+keczup+słodka papryka+
chilli na czubek noża
Mięso wyrobić z
jajkiem, dodać
tartą bułkę i doprawić. Uformować 4 kotleciki, dosyć płaskie i usmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej. W kubeczku wymieszać sos, w mojej wersji to
majonez z
keczupem doprawiony
słodką papryką w proszku i odrobinką
chilli.
Cebulkę posiekałam dosyć drobno, ale można pokroić w krążki i sparzyłam wrzątkiem. Kiedy kotlety są już prawie gotowe można na ruszt wrzucić na chwilę bułeczki. Wszystko łączymy w całość. Ja dałam troszkę sosu bezpośrednio na
bułkę,
potem sałata, warzywa,
ser, kotlet znowu
serek, warzywa i drugą cześć
bułki.