Wykonanie
HamburgerySkładniki4 duże
bułki0,5kg
łopatki wieprzowej (dobrej jakości
mięso, mielone z kawałka)1
jajotroszkę
bułki tartejsólpieprz1
pomidor malinowymix
sałat (lub dowolna
sałata)
ser żółty8 plasterków
cukiniicebulakiełki (dowolne)Sposób przygotowaniaKrok 1
Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe
jajo, przyprawić
solą i
pieprzem i dodać trochę
bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić
mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby
mięso się zezłociło,
potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków.Krok 2
Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiekaczu, aż staną się chrupkie.Krok 3
Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić
solą i
pieprzem.Krok 4Podsmażyć plasterki
cukinii.Krok 5Podpieczone
bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce
sałatę, plastry
pomidora, kotleta,
ser, plasterki
cukinii, na to
cebulę i
kiełki. Podajemy :)