Wykonanie
Greckie placuszki z
cukinii i
fety, przepis tutaj . Najlepsze
jadłam w tawernie na Zakinthos w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka.....
składniki
3
cukinie1
jajko +
jajko do panierowania
10 dkg
żółtego sera startego
10 dkg
fety pokruszonej
1/2 startej
cebuli, odciśniętej
1/2 szklanki
tartej bułki +
bułka do panierowania
mięta świeża lub suszona
natka pietruszkisól pieprzprzygotowanie
cukinie umyć, nie obierać , zetrzeć pół na pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie na 30 min aby puściła sok
Po tym czasie
cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać
cukinię, 1
jajo,
sery,
cebulę 1/2 szklanki
bułki tartej,
miętę ,
pietruszkę ,
sól i
pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać
bułkę tartąZ masy formować placuszki , panierować w jaku i
bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania co i ja popełniłam.