Wykonanie
Usiedliśmy dzisiaj z Tatą i zaczęliśmy kombinować co by tu zrobić na obiad. Tata nawet całego bloga przejrzał żeby coś wybrać, ale nagle sobie przypomniał, że bardzo lubi kotlety ziemniaczane. Chyba dawno ich nie jadł, bo ja tego w życiu na oczy nie widziałam, no ale nic ;) Wygrzebałam przepis i zrobiłam :) Tylko cały czas myślałam o kumpeli, która nie znosi
ziemniaków, a raz przeżywała, że jej mama nawet kotlety z nich kiedyś zrobiła :P Jeśli tu
zajrzy to we mnie zwątpi :P Pozdro Mary :D
składniki:- 1 kg
ziemniaków-
cebula- 2
jaja-
sól i
pieprz- 10 dag
kiełbasy- 2 łyżki
bułki tartej- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki wymyć, ugotować w skórkach, obrać i gorące przetrzeć przez praskę. Podsmażyć drobno posiekaną
cebulę.
Kiełbasę po obraniu z osłonek drobno posiekać. Dodać do
ziemniaków cebulę,
kiełbasę,
jaja, wymieszać i przyprawić do smaku. Uformować wałek, wyłożyć na stolnicę wysypana
tartą bułką. Nożem oddzielić równej grubości kotlety, obtoczyć w
tartej bułce i smażyć z obu stronDo 'kotletów' była surówka z mieszanki
sałat,
pomidora, zielonego
ogórka i
jajka na twardo.