Wykonanie
Przesyt świątecznymi potrawami? Może spróbujecie takiej propozycji. Pyszna, po przekrojeniu bardzo aromatyczna i nie ma nic wspólnego z
rybami i
kapustą :)1 opakowanie
suszonych drożdży (7 g)300ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki oliwy/oleju500g
maki1 łyżeczka
soli
Wymieszać
drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka,
potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować
oliwą i odstawić na godzinkę.Nadzienie1
cukinia1
bakłażan1
czerwona paprykapomidorki koktajlowe2 kulki
mozzarellitymianekoliwa
Cukinię i
bakłażana pokroić na plastry,
paprykę na paseczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec do miękkości.

Ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości talerza obiadowego lub na 4 mniejsze, wyłożyć upieczone warzywa,
pomidorki przekrojone na ćwiartki i porwaną na kawałki
mozzarelle. Wszystko posypać
tymiankiem. Skleić pierogi, zagnieść brzegi żeby nic nie wyciekło. Posmarować wierzch
żółtkiem i piec 20 minut w 180 stopniach.