ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka ze śliwkami

Szaszłyki z kurczaka ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jesień póki co jest piękna, ciepła i złota, dlatego sezon grillowy trwa w najlepsze. Zmieniają się tylko trochę składniki i dodatki na bardziej sezonowe.
2 podwójne piersi kurczaka
ok 20 śliwek węgierek
10 plastrów boczku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
sok z 0,5 cytryny
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oleju/oliwy
Pierś oczyścić i pokroić w kostkę ok 3x3 cm. Wymieszać sos sojowy, musztardę, olej, sok z cytryny, imbir i pieprz i zamarynować mięso na około 2-3h. Śliwki wypestkować, ale nie rozdzielać ich do końca. Plastry boczku przekroić na pół, w każdy kawałek zawinąć śliwkę. Nadziewać na zwilżone wodą patyczki naprzemiennie kurczaka i owinięte boczkiem śliwki. Grillujemy aż się zarumieni. Można oczywiście również na patelni grillowej lub w piekarniku. Pyszne są!
W drugiej wersji zamiast śliwek dodałam dynię
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/09/szaszyki-z-kurczaka-i-sliwek.html