Wykonanie
uwielbiam
oliwy smakowe.sklepowe jednak sa dosc drogie,wiec postanowilam zrobic swoje oto one:
bazylia z
czosnkiemczosnkowa z
pieprzemgrzybowa
mietowa
ziolowa: ze swiezych i suszonych
ziólziolowa: ze swiezych
ziólopis skladników1. ze swiezych
ziól:
bazylia,
tymianek,
pietruszka,
lisc laurowy2. ze swiezych
ziól :
pietruszka,
mieta,
tymianek, i suszonych
ziól :
bazylia,lisc
lubczyka,
oregano,
lisc laurowy3. z
suszonymi grzybami borowika4. z
mieta5.
bazylia z
czosnkiem6.
czosnek z
kolorowym pieprzemcebulowa
cytrynowa
pieprzowa: mielony i ziarnisty
z
owocami jalowcaz
papryczek peperoni (ostra)
ziolowa: z suszonych
ziólopis skladników1.z
owocami z jalowca2.z
papryczkami peperoni,
chilli,jalapeno,rawit,habanero3.z
cebula4.ze
skórka z cytryny5.z suszonymi
ziolami:
ziola prowansalskie,
tymianek,
majeranek,
bazylia,lisc
lubczyka,
oregano6.z
pieprzem kolorowym ziarnistym i
pieprzem czarnym swiezo zmielonymPrzygotowanie:skladniki (jesli sa swieze to pluczemy i zostawiamy do calkowitego wyschniecia)tak jak w przypadku swiezych
ziól,
cytryny,papryczek,czy
grzybów(moga byc
suszone prawdziwki lub inne)skladniki (jesli suszone
ziola to nadaja sie odrazu)butelki dokladnie myjemy i zostawiamy do calkowitego wyschniecia.Gdy nasze skladniki sa przygotowane a butelki czyste i suchedo kazdej butelki wkladamy lub wsypujemy wybrane przez nas skladniki.Po czym zalewamy
oliwa z oliwek dobrze zakrecamyi odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i suche miejscenie zapominajac o tym zeby raz dziennie kilka krotnie potrzasnac butelka.Po 3 tygodniach wyciagamy (przecedzamy) tylko skladniki które byly swieze.Suszonych nie trzeba.I gotowe do uzycia :) Smacznego
a tu wszystkie razempieknie wygladaja i swietnie nadaja sie na prezent ;)