ßßß Cookit - przepis na Oliwy Smakowe

Oliwy Smakowe

nazwa

Wykonanie

uwielbiam oliwy smakowe.sklepowe jednak sa dosc drogie,wiec postanowilam zrobic swoje oto one:
bazylia z czosnkiem
czosnkowa z pieprzem
grzybowa
mietowa
ziolowa: ze swiezych i suszonych ziól
ziolowa: ze swiezych ziól
opis skladników
1. ze swiezych ziól: bazylia,tymianek,pietruszka,lisc laurowy
2. ze swiezych ziól : pietruszka,mieta,tymianek, i suszonych ziól : bazylia,lisc lubczyka,oregano,lisc laurowy
3. z suszonymi grzybami borowika
4. z mieta
5. bazylia z czosnkiem
6. czosnek z kolorowym pieprzem
cebulowa
cytrynowa
pieprzowa: mielony i ziarnisty
z owocami jalowca
z papryczek peperoni (ostra)
ziolowa: z suszonych ziól
opis skladników
1.z owocami z jalowca
2.z papryczkami peperoni,chilli,jalapeno,rawit,habanero
3.z cebula
4.ze skórka z cytryny
5.z suszonymi ziolami: ziola prowansalskie,tymianek,majeranek,bazylia,lisc lubczyka,oregano
6.z pieprzem kolorowym ziarnistym i pieprzem czarnym swiezo zmielonym
Przygotowanie:
skladniki (jesli sa swieze to pluczemy i zostawiamy do calkowitego wyschniecia)
tak jak w przypadku swiezych ziól,cytryny,papryczek,czy grzybów(moga byc suszone prawdziwki lub inne)
skladniki (jesli suszone ziola to nadaja sie odrazu)
butelki dokladnie myjemy i zostawiamy do calkowitego wyschniecia.
Gdy nasze skladniki sa przygotowane a butelki czyste i suche
do kazdej butelki wkladamy lub wsypujemy wybrane przez nas skladniki.
Po czym zalewamy oliwa z oliwek dobrze zakrecamy
i odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne i suche miejsce
nie zapominajac o tym zeby raz dziennie kilka krotnie potrzasnac butelka.
Po 3 tygodniach wyciagamy (przecedzamy) tylko skladniki które byly swieze.
Suszonych nie trzeba.
I gotowe do uzycia :) Smacznego
a tu wszystkie razem
pieknie wygladaja i swietnie nadaja sie na prezent ;)
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/05/oliwy-smakowe.html