Wykonanie
Po aromatycznym cieście
marchewkowym czas na kolejną część
serii pt."
słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj
pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.

Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach
jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się zbyt słaba. Oczywiście od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia
winy i przejmowania się pustymi kaloriami.

Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama
mąki czy też
białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z
ziaren słonecznika,
sezamu i
orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne
cukry z
rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków.

Do wykonania
spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny
miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne do tego składniki zostały wypisane.Jeden kawałek- około 65g- to 180kcal w tym 5,5g
białka, 10,8g tłuszczu, 15,5g węglowodanów oraz 3,8g błonnika . Dodam tylko, że poprzestanie na jednej porcji to rzecz praktycznie niemożliwa. Aromat
orzechów w połączeniu z
musem jabłkowym to istny RAJ dla kubków
smakowych- nie sposób się oprzeć.

SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM:100g
rodzynek140g mieszanki ziaren
Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony
słonecznik,
orzeszki ziemne,
sezam,
cynamon,
kardamon,
goździki40g
orzeszków ziemnych bez
soli245g
jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych
cynamonimbirPRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzieDo blendera wsypać mieszankę ziaren,
orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z
wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masęPrzygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce
Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością
wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknąPo tym czasie odlać
wodę, dodać
cynamon i
imbir i mieszać, aby się nie przypaliło
Jabłka zdjąć z ognia i wystudzić
Jabłkowy mus wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i ponownie chłodzić w lodówce- najlepiej przez całą noc


