Wykonanie
Witajcie,Wracam! Mam nadzieję, że z właściwą regularnością.Dzisiaj przepis zainspirowany obiadem, jaki jakiś czas temu
jadłam u mojego brata i jego rodziny. U nich wyglądało to tak jak w tym wpisie: GOŁĄBKI BRATOWEJ :) Jako, że od niedawna jestem posiadaczką super-hiper-ekstra maszynki do
mielenia mięsa, ostatnio mam ochotę tylko na jedzenie, którego głównym składnikiem jest
mięso mielone :) Takim oto sposobem dzisiaj prezentuję pulpety, które bez
mięsa mielonego nie miałyby racji bytu!

Składniki (porcja bardzo duża - pewnie dla 4osobowej rodziny akurat, ja część gotowych pulpetów zamroziłam, będą na kiedyś do pracy):pulpety:1/2 średniej
kapusty70 dkg
mięsa mielonego (ja miałam
udziec z
indyka)1
cebula2-3 ząbki
czosnkuprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
kminekbulion lub
wodasos pomidorowy:puszka
pomidorów z
sokiemprzyprawy do smaku:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
czosnek w granulkach,
pieprz, szczypta
ostrej paprykiPrzygotowanie:Do miski z
mięsem mielonym dodajemy
przyprawy, drobniusieńko pokrojoną
cebulę i
czosnek (ja zmieliłam razem z
mięsem w maszynce), dokładnie mieszamy ręką, następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną
kapustę (ja poszatkowałam w rozdrabniaczu). Całość mieszamy do czasu, aż całość będzie jednolicie wymieszana. Z
mięsa lepimy kulki - wielkość jak wolicie, moje były i małe i większe.

W garnku podgrzewamy
bulion (albo
wodę, tylko ją
przyprawcie), do wrzącego dodajemy nasze pulpety. I teraz tak: jak chcecie jeść je bez
sosu pomidorowego - musicie gotować je nieco dłużej, żeby i
mięso było ugotowane, i
kapusta była miękka. Jeśli pulpety będziecie, tak jak ja, dusić jeszcze w
sosie pomidorowym - wystarczy jak podgotujecie je chwilę, tak by wypłynęły na wierzch garnka.

Ja pulpety
jadłam z
sosem pomidorowym, który robimy najłatwiej na świecie. Go garnka lub patelni, dodajemy
pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy:
sól (
pomidory LUBIĄ
sól),
pieprz, nieco
czosnku i
ostrej papryki, podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy nasze podgotowane wcześniej pulpety - moje lądowały od razu z garnka z
bulionem. Obracamy je w garnku kilka
razy i dusimy kilkanaście minut. Sos nam zgęstnieje, a pulpety dojdą. Wszystko będzie smakowite!

Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam pulpety z
kapustą w środku, ale nie ostatni! Danie bardzo dobre, jeśli robicie wg mojego przepisu - też bardzo dietetyczne.Możecie podać je z młodymi
ziemniakami,
ryżem lub
kaszą.Mam nadzieję, że komuś z Was pomysł się spodoba i dacie mi o tym znać.Smacznego!