ßßß
Składniki (porcja bardzo duża - pewnie dla 4osobowej rodziny akurat, ja część gotowych pulpetów zamroziłam, będą na kiedyś do pracy):pulpety:1/2 średniej kapusty70 dkg mięsa mielonego (ja miałam udziec z indyka)1 cebula2-3 ząbki czosnkuprzyprawy do smaku: sól, pieprz, kminekbulion lub wodasos pomidorowy:puszka pomidorów z sokiemprzyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek w granulkach, pieprz, szczypta ostrej paprykiPrzygotowanie:Do miski z mięsem mielonym dodajemy przyprawy, drobniusieńko pokrojoną cebulę i czosnek (ja zmieliłam razem z mięsem w maszynce), dokładnie mieszamy ręką, następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną kapustę (ja poszatkowałam w rozdrabniaczu). Całość mieszamy do czasu, aż całość będzie jednolicie wymieszana. Z mięsa lepimy kulki - wielkość jak wolicie, moje były i małe i większe.
W garnku podgrzewamy bulion (albo wodę, tylko ją przyprawcie), do wrzącego dodajemy nasze pulpety. I teraz tak: jak chcecie jeść je bez sosu pomidorowego - musicie gotować je nieco dłużej, żeby i mięso było ugotowane, i kapusta była miękka. Jeśli pulpety będziecie, tak jak ja, dusić jeszcze w sosie pomidorowym - wystarczy jak podgotujecie je chwilę, tak by wypłynęły na wierzch garnka.
Ja pulpety jadłam z sosem pomidorowym, który robimy najłatwiej na świecie. Go garnka lub patelni, dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy: sól (pomidory LUBIĄ sól), pieprz, nieco czosnku i ostrej papryki, podgrzewamy. W trakcie podgrzewania dodajemy nasze podgotowane wcześniej pulpety - moje lądowały od razu z garnka z bulionem. Obracamy je w garnku kilka razy i dusimy kilkanaście minut. Sos nam zgęstnieje, a pulpety dojdą. Wszystko będzie smakowite!
Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam pulpety z kapustą w środku, ale nie ostatni! Danie bardzo dobre, jeśli robicie wg mojego przepisu - też bardzo dietetyczne.Możecie podać je z młodymi ziemniakami, ryżem lub kaszą.Mam nadzieję, że komuś z Was pomysł się spodoba i dacie mi o tym znać.Smacznego!