Wykonanie
Podczas ostatniej wizyty w Biedronce, w dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne
cukinie. Od razu zakupiłam kilka sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam
plan co z nimi zrobić. Pyszny farsz z drobiowego
mięsa mielonego i
kaszy jaglanej. Całość w
pomidorowym sosie z dodatkiem samej
cukinii, a wierzch obsypany
mozzarellą. Pychota!

Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3Składniki:Ok. 9 małych
cukinii0,5 kg
mięsa mielonego z
indykaPuszka krojonych
pomidorów2 małe
cebule2 ząbki
czosnku¾ szklanki
kaszy jaglanejKulka
mozzarelli2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzyprawy:
Sól, świeżo mielony
pieprz,
oregano,
ostra papryka,
liść laurowy 2 ziarenka
ziela angielskiegoKasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą
wodą. Przesypujemy ją do małego garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami
wody. Dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie. Gotujemy, aż
woda całkowicie wyparuje, a
kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W
między czasie
cukinie dokładnie myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy.
Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez chwilkę. Dodajemy
czosnek, a po minutce
mięso. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy. Kiedy
mięso będzie usmażone dorzucamy środek z około 3-4 wydrążonych
cukinii, a po chwili
pomidory w puszce oraz
oregano i odrobinę
ostrej papryki. Jeśli gustujecie w innych przyprawach również można je dodać. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy ugotowaną
kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Przygotowanym farszem napełniamy
cukinie. Z wierzchu układamy po plasterku
mozzarelli i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Obserwujemy wierzch
cukinii. Kiedy
ser się rozpuści i zarumieni, można wyjmować. Smacznego.




