ßßß Cookit - przepis na zielona zupa: zupa-krem z zielonego groszku

zielona zupa: zupa-krem z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Poniżej przepis na zieloną zupę-krem z mrożonego groszku. Robi się bardzo szybko, smakuje bardzo dobrze, wygląda przepięknie.
Zupę podałam z grzankami z ciabatty posmarowanej czosnkiem, wraz z serem żółtym i suszonymi pomidorami.
Poniżej zdjęcie dla smaku, a pod zdjęciem składniki i sposób wykonania.
Mam nadzieję, że kogoś zainspiruję :)
Składniki (porcja dla 4 osób):
2 opakowania mrożonego zielonego groszku
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
jogurt do zabielenia
sok z połowy limonki
olej/oliwa - 1 łyżka
bulion lub kostka rosołowa
przyprawy do smaku: kminek, sól, pieprz ziołowy
pieczywo na grzankę wraz z dodatkami
Przygotowanie:
cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki szklimy na łyżce oleju w garnku z grubym dnem, delikatnie solimy i dodajemy trochę kminku (w smaku nie będzie go czuć, a nie będziemy mieć tzw. wzdęć)
dodajemy groszek i w moim przypadku kostkę rosołową i wszystko chwilę mieszamy
zalewamy wodą - tak by przykryć całość, około 1 cm ponad składniki
gotujemy - gotuje się szybko, bo około 10 minut
zdejmujemy z kuchenki i używamy blendera, można przetrzeć przez sito, ja ze względu na moją wygodę, używałam blendera nieco dłużej i sito nie było już potrzebne
jeszcze raz wstawiamy na gaz, mieszamy, próbujemy i przyprawiamy, dodajemy też sok z połowy limonki
gotowe!
Smak zupy jest dość słodki, przełamie ją nieco jogurt naturalny, wiejska, kwaśna śmietana byłaby o niebo lepsza, ale pilnuję kalorii, dlatego też jogurt wygrał w moim wydaniu zupy. Grzanki, z suszonym pomidorem nieco równoważyły smak zupy. Taka zielona zupa to fajny pomysł na kolację.
Bardzo ciekawy smak, super zielony kolor, polecam spróbować!
Kiedyś już pokazywałam Wam pomysł na inną zieloną zupę, z fasolki szparagowej - przepis znajdziecie TUTAJ
Drugiego dnia zupę podkręciłam dosypując chili i suszonych pomidorów w proszku. Na wierzch starłam nieco parmezanu. Całość wyszła przepysznie.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/04/zielona-zupa-zupa-krem-z-zielonego.html