Wykonanie
Poniżej przepis na zieloną zupę-krem z mrożonego
groszku. Robi się bardzo szybko, smakuje bardzo dobrze, wygląda przepięknie.Zupę podałam z grzankami z ciabatty posmarowanej
czosnkiem, wraz z
serem żółtym i
suszonymi pomidorami.Poniżej zdjęcie dla smaku, a pod zdjęciem składniki i sposób wykonania.Mam nadzieję, że kogoś zainspiruję :)Składniki (porcja dla 4 osób):2 opakowania
mrożonego zielonego groszku2 średnie
cebule2-3 ząbki
czosnkujogurt do zabieleniasok z połowy
limonkiolej/oliwa - 1 łyżka
bulion lub
kostka rosołowaprzyprawy do smaku:
kminek,
sól,
pieprz ziołowypieczywo na grzankę wraz z dodatkamiPrzygotowanie:
cebulę pokrojoną w piórka wraz z
czosnkiem pokrojonym w plasterki szklimy na łyżce
oleju w garnku z grubym dnem, delikatnie solimy i dodajemy trochę
kminku (w smaku nie będzie go czuć, a nie będziemy
mieć tzw. wzdęć)dodajemy
groszek i w moim przypadku
kostkę rosołową i wszystko chwilę mieszamyzalewamy
wodą - tak by przykryć całość, około 1 cm ponad składnikigotujemy - gotuje się szybko, bo około 10 minutzdejmujemy z kuchenki i używamy blendera, można przetrzeć przez sito, ja ze względu na moją wygodę, używałam blendera nieco dłużej i sito nie było już potrzebnejeszcze raz wstawiamy na gaz, mieszamy, próbujemy i przyprawiamy, dodajemy też sok z połowy
limonkigotowe!Smak zupy jest dość słodki, przełamie ją nieco
jogurt naturalny, wiejska, kwaśna
śmietana byłaby o niebo lepsza, ale pilnuję kalorii, dlatego też
jogurt wygrał w moim wydaniu zupy. Grzanki, z
suszonym pomidorem nieco równoważyły smak zupy. Taka zielona zupa to fajny pomysł na kolację.Bardzo ciekawy smak, super zielony kolor, polecam spróbować!Kiedyś już pokazywałam Wam pomysł na inną zieloną zupę, z
fasolki szparagowej - przepis znajdziecie TUTAJDrugiego dnia zupę podkręciłam dosypując
chili i
suszonych pomidorów w proszku. Na wierzch starłam nieco
parmezanu. Całość wyszła przepysznie.Smacznego!
