Wykonanie
Dziś coś łatwego i szybkiego dla tych, co nie mają czasu na gotowanie i lubią prostą, ale smaczną kuchnię.
Makaron z pesto z dodatkiem
oliwek i
suszonych pomidorów. U mnie w tej wersji jest
pietruszka, która bardzo często wykorzystuję do zrobienia pesto, ale może to być
bazylia,
rukola, w zależności od upodobań. Najczęściej pesto wykorzystuję jako dodatek do
makaronów, smaruję nim ciasto na pizzę, zanim położę jakiekolwiek składniki albo grzanki, które
potem zapiekam z warzywami w piekarniku. Wypróbujcie. Jest naprawdę proste i smaczne.
Składniki: dla jednej bardzo głodnej osoby ;-)1/3 opakowania
makaronu (najlepiej
razowego)pęczek
natki pietruszkimała garstka
orzechów ( dałam
nerkowce, można dać uprażone
pestki dyni lub
słonecznika)1/3 szkl.
oliwy z oliwek połączonej z neutralnym
olejem, np. z pestek
winogronkilka
suszonych pomidorów (5-6 sztuk)
oliwki (ok. 10 sztuk)ząbek
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:pesto:
Pietruszkę,
orzechy,
oliwę zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S, doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę bądź drobno posiekany
czosnek, lekko podsmażyć. Dodać
makaron, pesto, pokrojone
pomidory i
oliwki. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem. Gotowe.