Wykonanie
Biszkopt :4
jajka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowyszczypta
soli3/4 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
alkoholuMasa :500ml
śmietanki 30%1 łyżka
cukru pudru1
galaretka cytrynowa1/3 szklanka wrzątkuDodatkowo :Orange
curd - przepis tutajSok z 1/2
pomarańczy - do nasączenia
biszkoptu2 kostki
czekoladyWczoraj pojawił się przepis na orange
curd, a dziś przepis na ciasto, do którego wykorzystałam przygotowany wcześniej krem
pomarańczowy.
Jajka ubijamy na sztywną pianę, można dodać szczyptę
soli. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier.W drugim naczyniu należy przygotować produkty suche, przesiać
mąkę tortową, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na koniec dodać odrobinę
alkoholu.Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować
margaryną i posypać
bułką tartą.Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min. w temperaturze 170-180°C (sprawdzamy patyczkiem czy
biszkopt jest gotowy).Kiedy
biszkopt przestygnie, należy go przekroić na 2 części i nasączyć
sokiem z połowy
pomarańczy połączonym z 1/3 szklanki
wody i 1 łyżeczką
cukru.Masa -
galaretkę cytrynową należy rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Do wysokiego naczynia przekładamy schłodzoną
śmietanę 30%, dodajemy
cukier puder i ubijamy, aż zacznie gęstnieć. Do
bitej śmietany dodajemy ostudzoną
galaretkę i cały czas miksujemy na jednolitą masę.Nasączony
biszkopt smarujemy kremem
pomarańczowym (orange
curd), następnie wykładamy część przygotowanej masy śmietanowej. Nakładamy drugi
biszkopt, smarujemy go masą
śmietanową, a na niąnakładamy resztę kremu
pomarańczowego. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.

