Wykonanie
Pomysł na
kurczaka w tym wydaniu to pomysł mojego chłopaka.
Kurczak,
pomidory,
papryka i
kukurydza tworzą zgrany zestaw-banalny, a jednocześnie smaczny i wyrazisty dzięki dodatkowi
chili.Wykonanie sosu nie zajmie więcej czasu niż gotowanie
ryżu, więc to propozycja na szybki obiad w pół godziny.

Składniki (6 porcji):2 podwójne
piersi z kurczaka3
papryki (zielona, żółta i czerwona)puszka
kukurydzyopakowanie
przecieru pomidorowegoulubione
przyprawy do kurczaka (u mnie
papryka słodka i ostra,
chili,
zioła prowansalskie,
majeranek,
pieprz,
imbir i
gałka muszkatołowa)łyżeczka
ostrej paprykiłyżeczka
słodkiej paprykipół łyżeczki
chilisól i
pieprzPrzygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posypać
przyprawami.
Paprykę pokroić w kostkę,
kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i usmażyć
kurczaka. Przełożyć do garnka. Następnie na tą samą patelnię wrzucić
paprykę i
kukurydzę i lekko przesmażyć. Dodać do
kurczaka razem z
przecierem pomidorowym i
przyprawami.* Podlać niewielką ilością
wody i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Podawać z
ryżem.*ilość przypraw w przepisie jest podana orientacyjnie. Lepiej próbować sosu i kierować się własnymi kubkami smakowymi :-)