Wykonanie
Ostatnio
chleby w ogóle mi nie wychodzą-niewyrośnięte, przegarowane, niedopieczone, spalone... Psuje mi to strasznie samopoczucie. Mam nadzieję, że ta passa nie utrzyma się za długo, bo się chyba załamię.Na szczęście, dotyczy to chyba tylko
chlebów. Bo muffiny się udały.Moja propozycja może się wydawać nieco
dziwna, aczkolwiek jest naprawdę warta uwagi. Muffiny mają interesujący smak-taki... brak mi słowa... głęboki?Nie tylko do słodkich dodatków, chociaż taka muffinka z
dżemem i szklanką
mleka... Bajka :)
Składniki (12-15 muffinów):270 g zakwasu pszennego 100% hydracji65 g
otrębów pszennych30 g
płatków owsianych135 g pełnoziarnistej
mąki pszennej50 g
odtłuszczonego mleka w proszku100 g
cukru (lub zamienników takich jak:
stewia,
ksylitol,
miód itd. - ja użyłam 2 łyżeczek
cukru i
stewii)20 g
oliwy z oliwek2
jajka1
jabłko200 g
wody15 g
proszku do pieczeniapo łyżeczce
cynamonu i
kardamonu1/4 łyżeczki
solikilka kropek dowolnego aromatu (opcjonalnie-ja dałam
arakowy)
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki-
otręby,
płatki,
mąkę,
mleko w proszku,
cukier,
proszek do pieczenia,
przyprawy i
sól. W drugiej rozprowadzić zakwas na wodzie, dodać
jajka,
oliwę i aromat.
Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mokrych składników i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, wlewać ciasto prawie po brzegi. Piec ok. 20 minut bez termoobiegu lub do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić na 5 minut w foremce, następnie wyjąć zostawić do wystygnięcia na kratce.
Panissimo / Il castello di Patty Pa / Yeastspotting