ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne pełnoziarniste muffiny na zakwasie

Błyskawiczne pełnoziarniste muffiny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio chleby w ogóle mi nie wychodzą-niewyrośnięte, przegarowane, niedopieczone, spalone... Psuje mi to strasznie samopoczucie. Mam nadzieję, że ta passa nie utrzyma się za długo, bo się chyba załamię.
Na szczęście, dotyczy to chyba tylko chlebów. Bo muffiny się udały.
Moja propozycja może się wydawać nieco dziwna, aczkolwiek jest naprawdę warta uwagi. Muffiny mają interesujący smak-taki... brak mi słowa... głęboki?
Nie tylko do słodkich dodatków, chociaż taka muffinka z dżemem i szklanką mleka... Bajka :)
Składniki (12-15 muffinów):
270 g zakwasu pszennego 100% hydracji
65 g otrębów pszennych
30 g płatków owsianych
135 g pełnoziarnistej mąki pszennej
50 g odtłuszczonego mleka w proszku
100 g cukru (lub zamienników takich jak: stewia, ksylitol, miód itd. - ja użyłam 2 łyżeczek cukru i stewii)
20 g oliwy z oliwek
2 jajka
1 jabłko
200 g wody
15 g proszku do pieczenia
po łyżeczce cynamonu i kardamonu
1/4 łyżeczki soli
kilka kropek dowolnego aromatu (opcjonalnie-ja dałam arakowy)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki-otręby, płatki, mąkę, mleko w proszku, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W drugiej rozprowadzić zakwas na wodzie, dodać jajka, oliwę i aromat. Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mokrych składników i wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, wlewać ciasto prawie po brzegi. Piec ok. 20 minut bez termoobiegu lub do suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić na 5 minut w foremce, następnie wyjąć zostawić do wystygnięcia na kratce.
Panissimo / Il castello di Patty Pa / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/03/byskawiczne-penoziarniste-muffiny-na.html