ßßß
Składniki:kiszone ogórki 400 gziemniaki 1 kgmarchew kilka szt.seler (niekoniecznie)1 kawałekbezglutenowa kiełbasa 200 g(lub ugotowany filet z indyka)płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklankisól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt.koperekmleko (sojowe, ryżowe lub inne)Przygotowanie:Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem.Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac.