Wykonanie

Składniki:
kiszone ogórki 400 g
ziemniaki 1 kg
marchew kilka szt.
seler (niekoniecznie)1 kawałekbezglutenowa
kiełbasa 200 g(lub ugotowany
filet z indyka)
płatki ryżowe lub kleik
ryżowy 0,5 szklanki
sól,
ziele angielskie,
liść laurowy kilka szt.
koperekmleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)Przygotowanie:
Ziemniaki i
marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać
wodą, posolić, dodać
przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki
kiełbasę,
płatki ryżowe i starte na tarce
ogórki. Gotować kilka minut aż
płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać
koperkiem, zabielić
mlekiem.Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast
kiełbasy dodajemy ugotowany
filet z indyka,
ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć
kaszki z
chleba świętojańskiego i
ryżu typu Sinlac.