Wykonanie
Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z
ziemniaków z dodatkiem
pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;)

Składniki:
ziemniaki 1 kg
kiełbasa bezglutenowa 200 g
pieczarki 300 g
cebula 3 szt
oliwki 150 g
brokuły,
kalafior,
marchewki mini po kilka kawałków
olej do smażenia lub
masło klarowane kilka łyżek
ser mozarella lub żółty 200 g
pieprz czarny,
papryka,
kolendra,
majeranek,
tymianek,
sól(lub
przyprawa grillowa)
Natka pietruszki,
szczypiorek lub inne
zioła do przybrania.Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut).
Pieczarki pokroić na plasterki,
cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać
przyprawy do smaku.
Brokuły,
marchewkę i
kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut.
Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę
grzybów, warzyw,
oliwek, plasterków
kiełbasy i posypać tartym
serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów
ziemniaka,
potem grzybów, warzyw,
kiełbasy i
sera. Posypać
przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.


