ßßß
Składniki:ziemniaki 1 kgkiełbasa bezglutenowa 200 gpieczarki 300 gcebula 3 sztoliwki 150 gbrokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałkówolej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżekser mozarella lub żółty 200 gpieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól(lub przyprawa grillowa)Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut).Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku.Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut.Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.

