Wykonanie
Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z
soczewicy i
ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam
cebulę i
czosnek z nasionami czarnej
gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać
grzyby.
Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć
grzybowego aromatu.

Składniki:
soczewica (czerwona lub żółta)200 g
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
kurki około 300 g
przyprawy: czarna
gorczyca,
kurkuma,
papryka słodka,
pieprz czarny,
kolendra, kumin
sólmąka ryżowaolej do smażenia (lub klarowane
masło)
woda 2 łyżki3 łyżkiokoło 1 , 5 szklankiświeża
kolendra lub
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Ugotować na miękko.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany
olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna
gorczycy (można pominąć, jeśli nie przepadacie za
musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone
kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną
soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone
grzyby z
cebulką,
przyprawy i zalać
wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut.
Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej
wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z
białym lub
brązowym ryżem. Posypać posiekaną
kolendrą lub
natką pietruszki.Świetnie smakuje z chrupiącą
lodową sałatą i dojrzałymi
pomidorami.