Wykonanie
Składniki:
filet z piersi indyka (lub
kurczaka)500 g
ananas (świeży lub z puszki)1 szt
mango lub
brzoskwinie (świeże lub z puszki)1 szt
jabłko 1 szt
rodzynki 1/2 szklanki
sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok jabłkowy 1 szklanka
sól,
pieprz,
papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku
Mięso pokroić w kostkę o
boku około 1,5 cm. Skropić
sosem sojowym, dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym
oleju. Po odparowaniu
wody dodać obrane, pokrojone w kostkę
jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia.Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego
ananasa,
mango /
brzoskwinie, wypłukane
rodzynki. Dolać
sok jabłkowy, uzupełnić
wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony
pieprz,
paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając
imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku.Łyżkę
mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej
wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z
ryżem lub
makaronem z
fasoli mung lub tapioki.