Wykonanie
Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych
pomidorów i
lodowej sałaty.
Składniki:
mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten)500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka
cukier (najlepiej brązowy)1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka
olej 3 łyżki
mleko sojowe lub
ryżowe około 2 szklankiłupiny z nasion babki lub
siemię lniane mielone 1 łyżeczka
kminek (całe ziarna)
oliwki czarne lub zielonePrzygotowanie:Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone
sięmię lniane), dolać 1,5 szklanki ciepłego
mleka (podgrzać do około 35 stopni C),
olej i
sól. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać pozostałe 0,5 szklanki
mleka.Dodać nasiona
kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast
kminku można dodać też inne
zioła:
bazylię,
tymianek,
oregano.Uwaga:
Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na
marchew,
selera lub
pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna .Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać
oliwkami.
Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj .