Wykonanie
Kolejna trochę kulinarna notka, przynajmniej
póki co zanudzę Was jeszcze tymi dwoma propozycjami.

Może duszone udka z
pieczarkami i podsmażaną
marchewką, a do tego lekko przyrumieniona
cukinia skroplona zdrowym
olejem...
Cukinia została wcześniej ostudzona i odsączana na papierowym ręczniku. Jako sprawdzony i prozdrowotny dodatek polecam Wam kopalnię składników odżywczych, czyli
olej lniany. Po więcej informacji, ciekawostek i - wreszcie! - po sam
olej, możecie wskoczyć na tę stronę: Złotopolskie.pl .

... a na deser może szarlotkę?Jak wiadomo - jestem zagorzałym przeciwnikiem tego ciasta pozostając jednocześnie jedną z największych fanek ciasta kruchego, które w zasadzie mogłabym jeść bez żadnych dodatków.


Składniki:4-5 dużych
jabłek3 szklanki
mąki1 łyżka
octupaczuszka
proszku do pieczenia4
żółtka1 szklanka
cukru pudrukostka
margarynyPrzygotowanie:Przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem, dodać poszatkowane
masło i całość jeszcze raz dokładnie i szybko posiekać. Dodać cztery
żółtka, owinąć ciasto ciasno folią spożywczą i na kilka godzin umieścić w lodówce albo na ok. godzinę w zamrażarce.W międzyczasie podsmażyć pokrojone w kostkę
jabłka i poddusić je na wolnym ogniu z
cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę.Wcześniej schłodzone w lodówce ciasto ścieramy na tarce na blachę. Wykładamy podduszone
jabłka, delikatnie przenosimy na nie pianę z
białek i całość posypujemy trzecią częścią ciasta, również ścieraną na tarce.Pieczemy około godzinę w temp. 180 st. C.

*Stałym Bywalcom dziękuję za odwiedziny, nowych Czytelników serdecznie witam i miło mi, że tu wpadliście:)