ßßß Cookit - przepis na szarlotka tradycyjna.

szarlotka tradycyjna.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
60 dag mąki krupczatki
proszek do pieczenia - jedna saszetka
łyżka octu
4 żółtka
szklanka cukru pudru
25 dag masła albo margaryny
1,5 kg jabłek surowych!
Przygotowanie:
Masło lub margarynę ścieramy na grubych oczkach i łączymy z mąką i pozostałymi składniki - szybko zagniatamy. Odkroić trzecią część ciasta na posypkę i obie części wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak ciasto przygotować dzień wcześniej.
Jabłka pokroić w kostkę i wedle uznania zasypać odrobiną cukru i cynamonu.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę. Wysypać na nie cząsteczki jabłek i na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztkę ciasta przeznaczoną na posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez ok. 50 minut.
Źródło:http://dziendobryagatko.blogspot.com/2014/11/szarlotka-tradycyjna.html