Wykonanie

Składniki:60 dag
mąki krupczatki
proszek do pieczenia - jedna saszetkałyżka
octu4
żółtkaszklanka
cukru pudru25 dag
masła albo
margaryny1,5 kg
jabłek surowych!Przygotowanie:
Masło lub
margarynę ścieramy na grubych oczkach i łączymy z
mąką i pozostałymi składniki - szybko zagniatamy. Odkroić trzecią część ciasta na posypkę i obie części wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej jednak ciasto przygotować dzień wcześniej.
Jabłka pokroić w kostkę i wedle uznania zasypać odrobiną
cukru i
cynamonu.Ciasto rozwałkować i wyłożyć blachę. Wysypać na nie cząsteczki
jabłek i na tarce o grubych oczkach zetrzeć resztkę ciasta przeznaczoną na posypkę.Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez ok. 50 minut.
