Wykonanie

Wczoraj po południu wysprzątałam dokładnie mieszkanie po to, żeby później zasypać go wydłubywanym z
wina korkiem (korkociąg w scyzoryku, to nie jest najlepsze narzędzie do walki z korkiem), a dzisiaj, na dodatek rozkopać wszystko podczas przygotowywania placków i zdjęć do bloga :D.

Ayer
por la tarde limpié minuciosamente el
piso, para luego desparramar
por todas las partes el corcho escarbado de la botella de vino (el sacacorchos que hace el juego con una navaja no es la mejor herramienta para luchar con el corcho) y, para hoy ponerlo
todo patas arriba haciendo las tortas y las fotos para el blog.______________________Ingrediencje:1 łyżka
jabłka (startego na małych oczkach)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok. 200ml zimnego
mleka1 łyżka posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
miodu1 łyżka
cukru pudru1 szklanka
mąki (u mnie pół na pół tortowa z integralną)½ łyżeczki
cynamonuszczypta
soli2 pełne łyżki
jogurtu2 łyżki stopionego
masła1 łyżeczka ziaren
amarantusa (opcjonalnie)[za
amarantus dziękuję Panu z firmy Skworcu ]Czary:Wszystkie składniki poza
amarantusem zmiksować. Dodać ziarna
amarantusa, wymieszać. Masę odstawić na 15-30 minut. Smażyć małe placki z łyżki masy rozprowadzonej lekko po rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Kiedy na powierzchni masy pojawią się otworki odwracać delikatnie placuszki na drugą stronę. Piec do złotego koloru.W mojej propozycji podania, placki polane są
żurawinowo-
waniliowym sosem.Polecam również polane
miodem.Dla wielbicieli słodkich placków polecam dodatkowo posypkę z
cukru pudru (ja mimo wszystko staram się unikać przesładzania).Ingredientes:1 cuchara de manzana (rallada en los agujeros pequeños)1 cucharada de levadura química200ml de leche fría1 cuchara de nueces picadas1 cucharada de
miel1 cuchara de azúcar glas1 vaso de harina (eché mitad y mitad de trigo y de la integral)½ cucharada de canela en polvopizca de sal2 cucharas de yogur natural2 cucharas de mantequilla fundida1 cucharada de semillas de amaranto (optativo)Hechicería:Batir todos los ingredientes (salvo el amaranto). A la mezcla echar las semillas del amaranto, mezclar. Dejar la masa unos 15-30 minutos. Freír tortas de una cuchara de la masa en una sartén caliente y engrasada. Cunado en la superficie de la masa aparezcan agujeritos darles vueltas a las tortas. Freír hasta conseguir el color dorado.En mi propuesta sugiero servir las tortas con una salsa de arándanos rojos.Os recomiendo también la versión con
miel.A los amantes de tortas muy dulces recomiendo echar el azúcar glas
por encima de las tortas (yo, a pesar de
todo, intento no exagerar con el azúcar).