Wykonanie

Zanim zajmę się morfologią ...Patrzcie, co zostało z
czekoladowo-misiowej szarlotki, którą upiekłam wczoraj (zanim zabrałam się za morfologię :P).Fajnie jest
mieć dla kogo robić te pyszności :)(uwielbiam moich współlokatorów)!Pracowitego dnia!Zmodyfikowałam przepis
Matki Wariatki (-
cukru -
masła +
goździki - antonówka + szara reneta - ekstrakt
waniliowy +
cukier wanilinowy).Na potrzeby eksperymentu i figury :P upiekłam z połowy, ale podaję cały, choć już z moimi modyfikacjami._________________________________To co? Jeszcze chwila zabawy :)?Ingrediencje:Ciasto:200g
mąki pszennej100g
masła80g
cukru2
żółtka4 łyżki
kakaookoło 100ml zimnej
wody2 łyżki
cukru wanilinowegoNadzienie:750g szarych renet1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonych
goździków1 łyżeczka
cukruCzary:Przesiać
mąkę z
kakao, dodać miękkie
masło,
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy,zimną
wodę. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na cienki placek (zostawić około 1/3 na wierzch).Wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną
bułką formę (ja wysypałam
kaszą manną).Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na malutkie kawałeczki, po czym wrzucamy z
cukrem,
cynamonem i mielonymi
goździkami do garnka i podgrzewamy aż się rozpadną (trzeba uważać, żeby się nie przypaliły).Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem, wyłożyć na nie masę
jabłkową.Z reszty rozwałkowanego ciasta wykrawamy ulubione kształty (u mnie misie) i układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-35 minut.Polecam :)!________________________________________Antes de que me ocupe de la morfología...¡Mirad que queda de la charlota que había hecho ayer (antes de que empezara con la morflogía :P)!Es bueno tener a alquien para quien se pueda hacer todas estas cosas ricas. (¡Me encantan mis compañeros de
piso!)He modificado la receta de Matka Wariatka (- azúcar - mantequilla + clavo + reineta - esencia de vainilla + azúcar avainillado).
Por el bien de mi experimento culinario y de mi silueta,
jaja, he preparado la charlota de media receta, pero
pongo aquí la versión entera, aunque con mis modificaciones.Ingredientes:Masa:200g de harina de trigo100g de mantequilla80g de azúcar2 yemas4 cucharas de cacao
puro100ml de agua fría2 cucharas de azúcar avainilladoRelleno:750g de manzanas (reineta)1 cucharada de canela1 cucharada de clavo molido1 cucharada de azúcarHechicería:Tamizar la harinacon el cacao, añadir la mantequilla
blanda, azúcar, yemas, azúcar avainillado, el agua fría. Amasar la masa. Luego aplastar la masa para obtener una
torta fina (dejar 1/3 para la parte superior). Meter en un
molde aceitado con la mantequilla y esparcida con el pan rallado. Meter en la para 30 minutos.Las manzanas pelamos y cortamos en los trozos pequeños, luego las metemos en una olla junto con canela, clavo molido y azúcar. Calentamos hasta que se deshagan (hay que tener cuidado para que no se quemen).Sacar la masa de la nevera, picar con un tenedor, poner la masa de manzanas. Aplastar la masa que habíamos guardado aparte, cortar las formas preferidas (los
osos en mi caso) y las ponemos sobre el relleno de manzanas.Hornear en 180º, durante 30-35 minutos.¡Lo recomiendo :)!